ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председница Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Министар Бранко Ружић

КРИЗНИ ШТАБ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Синдикат образовања Србије поново упућује апел надлежнима да се у установама образовања пређе на онлајн наставу јер је општа ситауција са епидемијом све тежа. Због све већег броја запослених који су на боловању, извођење наставе је доведено у питање.

По последњим мерама Кризног штаба све средње школе и виши разреди у основним школама (од петог до осмог разреда) су прешле на онлајн наставу. Нижи разреди у основним школама и све предшколске установе настављају редован рад у непосредној настави, а такође, ученички и студентски домови раде.

Овим се запослени у нижим разредима основних школа и ђаци који и даље непосредно раде, стављају у неравноправан положај и излажу ризику од заражавања.

Такође, тражимо да се у предшколским установама уведу обавезне потврде о радној ангажованости оба родитеља како би се растеретио рад. Свесни смо економског значаја функционисања реалног сектора, али упозоравамо да у овако тешким околностима морамо да мислимо како на здравствени систем, тако и на људске ресурсе у свим областима да би целокупни систем био одржив.

До сада смо неколико пута упозоравали на алармантно стање и у циљу ублажавања тренутне епидемиолошке ситуације тражимо да се у свим делатностима образовања пређе на онлајн наставу и рад.

Сматрамо да би у овом тренутку требало обуставити непосредну наставу у установама образовања, од предшколског до високог, до смиривања кризе, како би сачували здравље запослених и деце.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ