Синдикат образовања Србије, као једини репрезентативан за све нивое образовања, тражи од Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства финансија да сви у систему образовања по питању солидарне помоћи буду једнако третирани, што је, уосталом, гарантовано Законом о основма система образовања и васпитања.

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
МИНИСТАР СИНИША МАЛИ

 

По информацијама којима располажемо, запослени у предшколском васпитању и образовању су изузети из солидарне помоћи која ће бити исплаћена свим запосленима у просвети.

Као што је познато запосленима у просвети биће исплаћена солидарна помоћ у износу од 10 хиљада динара. У систему образовања који је у надлежности Министарства просвете, науке и технолошког развоја су запослени од предшколског до високог образовања, укључујући и запослене у ученичком и студентском стандарду.

Синдикат образовања Србије, као репрезентативни синдикат за све нивое образовања, захтева да се солидарна помоћ исплати свим запосленима, без дискриминације и без обзира на то да ли се финансирају из локалног или републичког буџета.

Запослени у предшколским установама су у протекле две године поднеле огроман терет посебних услова рада током епидемије Ковида 19 и дали пун допринос обављању васпитно-образовног процеса и чувању здравља најмлађих. Поред ниских зарада и великог броја запослених у предшколским установама са минималном зарадом, ова помоћ је најмање што се може учинити за оне који су поднели највећи терет у функционисању система васпитања и образовања од маја 2020. године.

Синдикат образовања Србије од вас тражи хитан састанак у вези са исплатом најављене солидарне помоћи запосленима у образовању.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ