Солидарност на делу – поклон за децу мигранте

Крајем протекле седмице, 7 и 8. новембра 2019. године у студијској посети Синдикату образовања Србије и Основној школи „Бранко Пешић“ из Земуна била је делегација Синдиката образовања, науке и културе SVIZ из Словеније. То је била прилика да школи уруче средства која су током добровољне акције њихови чланови прикупили за куповину основних наставних потрепштина. За месец дана акције прикупљено је 6.008 Евра – по речима SIZ-а скроман износ, али за потребе ове школе свакако значајан. Због својих специфичности, ученици ове школе не купују уџбенике, књиге, свеске, оловке и друга наставна средства, већ их школа за њих обезбеђује на различите начине. Већина ђака ове школе долази из социо-економски оскудног окружења, са много ученика миграната, за које је организовано редовно образовање.

Кампања коју је водио Комитет за једнакост SVIZ-а вођена је о светлу пројекта који су реализовали европски социјални партнери – Европски комитет синдиката образовања и Европска организација послодаваца у образовању за промоцију ефикасне интеграције миграната и избеглица у образовању, у којем је у последње две године као партнер учествовао и наш синдикат. Чланови SVIZ-а и други појединци су позитивно одговорили на ову кампању солидарности и доброчинства и тиме изразили поштовање и подршку за све напоре наставника у овој школи, у исто време афирмишући свест о глобалном значају синдиката – у међународном повезивању и одговорима на изазове савременог образовања и интересима очувања квалитетног јавног образовања.

По доласку у Београд, 15 учесника из SVIZ-а су били гости Синдиката образовања Србије, где им је добродошлицу пожелела председница Валентина Илић са сарадницима. Гости су се упознали са нашим укупним радом, посебно у вези са интеграцијом миграната у образовање, а након тога смо заједно погледали документарни филм „Образовање без граница“, у ком су сумиране студијске посете Шпанији, Србији и Белгији током реализације пројекта. У филму су истакнути, између осталог и различити приступи и рад просветних радника предшколских установа и школа са децом мигрантима.

Током посете школи, чланове словеначке делегације примио је директор школе Ненад Ћирић са сарадницима, а на бројна питања гостију о начину на који је Србија осмислила и реализује образовање миграната одговарала је др Снежана Вуковић, руководилац Одељења у Министарству просвете задужена за образовање мањина и миграната. Гости су присуствовали часовима које са много ентузијазма реализују наставници у овој школи, а заједнички је закључено да би искуства у раду са мигрантима требало поделити и са другима, те је договорена будућа сарадња са школом из Љубљане чији ученици су углавном мигранти.

Посету је пратио и извештај за словеначку телевизију који је припремио дописник РТВ Словенија Боштјан Анжин.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО ГАЛЕРИЈУ ОВДЕ !

Б. Вишнић