Ovim pismom, u ime Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Makedonije – SONIC i u moje lično ime, želeo bih da izrazim podršku i solidarnost u vezi Protesta najavljenog sa vaše strane, koji će se održati 26.09.2023 godine. u Beogradu.

Usvajanjem uredbe o kojeficijentima, bez ikakvih konsultacija sa socijalnim partnerima, kršenje dogovora, kao i nesprovođenje odluka od strane Ministarstva prosvete i Vlade, jesu očigledni razlozi za iskazivanje nezadovoljstva, a samim tim je i logično da vaš sledeći korak bude Protest, u znak upozorenja.

Socijalni dijalog je najbolji način da se ostvare prava radnika. Vlada i resorno ministarstvo trebalo bi da aktivno uključe sindikate u proces izrade zakona, podzakonskih akata i drugih propisa, koji se odnose i imaju uticaj na materijalni i socijalni položaj radnika.

Svaki radnik zaslužuje odgovarajuću platu u zavisnosti od svog radnog mesta, a vrednovanje radnika treba urediti odgovarajućim kojeficijentima, bez obezvrednjivanja svih zanimanja zaposlenih, budući da ceo taj proces vodi ka demotivisanju nastavnika, kao osnovne nosioce delatnosti.

SONK razume vaš stav i u potpusnosti podržava vaše zahteve za smanjenjc jaza izmedu prosečne plate u obrazovanju i prosečne plate na nacionalnom nivou, budući da i mi kao sindikat vodimo istu borbu godinama unazad.

SONK je ubeđen da će Protest koji organizujete biti uspešan i da će vaši opravdani zahtevi konačno biti ozbiljno shvaćeni i prihvaćeni od strane nadležnih institucija.


 

Poštovani sindikalni prijatelji, braćo i sestre,

Želimo da vas uverimo da imate našu podršku u ostvarivanju vašeg cilja.

Zajedničkim snagama napravićemo jak sindikalni pokret u regionu, a samim tim i sigurnu zaštitu i unapređenje radničkih prava.

Verujući u vaše sindikalno zalaganje u ostvarenje vašeg cilja, SONK vam želi uspeh u vašoj misiji, sa nadom da će te istu i ostvariti.

S poštovanjem,
Jakim Nedelkov

 

PREUZMITE PISMO PODRŠKE