Извор: ДАНАС 21.10.2021.

Чланови Синдиката образовања Србије (СОС) сутра ће ступити у једнодневни штрајк упозорења тако што неће држати први час у преподневној и послеподневној смени, изјавила је за Данас Валентина Илић, председница тог синдиката.

Она је рекла да је СОС дао рок Министарству просвете да их позове на разговор, а како је он истекао 19. октобра, донета је одлука да се одржи штрајк упозорења.

– Од Владе Србије тражимо да се од 1. јануара 2022. године почне са применом Закона о платама запослених у јавном сектору, а ако до тога не дође  захтевамо повећање цене рада за све запослене у образовању за 15 одсто. Према ономе што је председник Србије најавио, просветни радници у наредној години могу да очекују повећање плата за осам одсто, што је мање од раста минималне цене рада која је порасла за 9,4 одсто. Ако се то деси, однос између најниже зарадеи плате носилаца делатности у образовању ће бити 1:1,72, што је катастрофално – рекла је Илић.

На списку захтева СОС-а су и изједначавање цене рада за све делатности у образовању, измена правилника о формирању одељења у циљу смањења броја ученика у одељењима основних и средњих школа, као и измена правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установа основног и средњег образовања и васпитања, којима би се стручни сарадници и ненаставно особље финансирали сразмерно броју одељења, односно квадратури установе.

Илић је подсетила да је Републички одбор Синдиката образовања Србије на седници одржаној 27. августа разматрао актуелну ситуацију у образовању и материјално – социјални положај запослених и донео одлуку да се траже преговори са Владом и надлежним министарствима у вези са утврђеним захтевима.

Захтеви су заједно са Синдикатом радника у просвети Србије упућени 31. августа.

Илић је рекла да овог пута Синдикат образовања Србије наступа самостално и најавила да ће 4. новембра учествовати на протесту испред Владе заједно са члановима синдиката управе и културе.

ФОТО: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ