СРЕЋАН 8.МАРТ !

Поштоване колегинице,

Ове године Међународни дан жена, 8. март, обележавамо у атмосфери последица које је изазвала пандемија COVID-а 19 и предстојеће економске и политичке кризе која је проузрокована оружаним сукобима на истоку Европе.

Тужна је чињеница да се почетком 21. века све више урушава положај жена на свим нивоима и у свим секторима. Услед пандемије већ је много радника изгубило посао, и то више је без посла остало жена него мушкараца, а такође највећи део терета оружаних сукоба ће поднети жене, како због губитка посла, тако и због потребе да збрину породицу. Раст цена и поремећаји на глобалном светском и Европском тржишту погоршаће економску ситуацију породица.

Заштита од насиља и малтретирања на радном месту, безбедност на раду, физичко и душевно здравље, праведнија унапређења и равнотежа између посла и живота ће увек бити приоритет.

Синдикат образовања Србије ће се увек залагати за бољи социјални и професионални статус запослених у образовању као делатности у којој су у највећем проценту управо заступљене жене.

Уз мање брига и пуно здравља, срећан нам празник 8. март!

 

Синдикат образовања Србије
Председница
Мр Валентина Илић