У организацији Социјално-економског савета одржан је округли сто на тему реализације дуалног образовања у нашем граду.

Суботица је један од пионира дуалног образовања у нашој земљи и тренутно по овом моделу наставу похађа 408 ђака, од којих 140 ученика првих разреда,  на девет профила и седам подручја рада и то на сва три наставна језика. Настава се одвија у  ТШ „Иван Сарић“, Хемијско-технолошкој школи и Политехничкој школи.

– Град последњих неколико година улаже у дуално образовање. Трудимо се да мотивишемо ђаке кроз доделу стипендија, износ за њих ће бити повећан у буџету за наредну годину. Оне нису велике али су мотив ђацима да упишу стуке које су нам потребне. То су трогодишњи смерови који су веома значајни за развој града и друштва – истиче Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности. – На овом округлом столу учествовали су представници привреде, РПК, локалне самоуправе, покрајинских и републичких институција, школа и  сви ми заједно морамо да створимо амбијент да се што више деце школује по моделу дуалног образовања.

По речима Валентине Илић, председнице Синдиката образовања Србије, Закон о дуалном образовању је усвојен 2017.године, али је почео да се примењује две године касније  и још је у току његова измена и усклађује се са потребама оних који су укључени у овај процес.

– Око седам хиљада ученика у целој Србији је укључено у процес дуалног образовања, на 37 профила, и нама је важно да ученици који улазе у процес буду комплетно законски заштићени, да се води рачуна да се деца не експлоатишу, да имају социјално осигурање и 70 одсто од минималног личног дохотка у Србији – објашњава Валентина Илић.  – Инструктори у фирмама морају да буду обучени да раде са децом, али и да пратимо даљи пут те деце, када изађу из школа, како ће се и где запошљавати. Ми на овај начин добијамо профилисану радну снагу, стручњаке, који могу даље да се школују.

Међу суботичким ђацима који се школују по моделу дуалног образовања је Дејан Садојевић из Хемијско – технолошке школе.

– У пекари „Европа“ стичем практична знања и учим да правим разна пецива. Задовољан сам радом, учимо са инструкторима и на лицу места објасне шта нам није јасно. Надам се да ћу се запослити по завршетку школе и да ћу наставити да радим као пекар – каже Дејан.

ИЗВОР: subotica.com