Европска недеља стручних вештина

У Бечу у Аустрији се, као председавајућој земљи Европске уније, у првој недељи новембра одржала трећа по реду Европска недеља стручних вештина, манифестација коју организује Европска комисија са циљем да популарише стручно образовање и праксу, који омогућавају и одговарајуће запошљавање младих.

Поред тога, пре пет година формирана је и Европска алијанса за квалитетну стручну праксу, чији члан је ове године постао и Синдикат образовања Србије. Читав програм организован је на високом нивоу јер су говорници били из највиших институција у оквиру Европске комисије и више европских агенција, а у исто време за учеснике је обезбеђен и обилазак образовних установа које успешно примењују дуално образовање у Аустрији. Све је било посвећено промоцији примера добре праксе, посебно у сарадњи успешних компанија и образовних институција.

Церемонија пријема нових чланова Европске алијансе подразумевала је потписивање документа о посвећености организације унапређењу  стручног образовања и квалитетне стручне праксе. У име Синдиката образовања Србије документ је потписала Борка Вишнић, а у име Привредне коморе Србије и Удружења Западног Балкана Марко Чадеж. Након тога су одржане радионице о  секторалном социјалном дијалогу, социјалној инклузији и развијању предузетништва.

Од синдикалних организација овакав документ као заједничко обећање потписала је Европска органиазција синдиката са Европском организацијом послодаваца у образовању, као и многе синдикалне организације – AOb из Холандије, GEW из Немачке, NSZZ из Пољске, NASUWT из Велике Британије, UNSA из Француске, FNE из Португала UAN из Норвешке, OAJ из Финске, као и синдикати из Литваније.

Синдикат образовања Србије је био активан у припреми и расправи о Закону о дуалном образовању, залажући се за квалитетну стручну праксу, квалитет наставе и обуке наставника практичне наставе, као и квалитет образовања заснованог на раду, уз одговарајућу заштиту ученика. Веома је значајно да се правилно примене права и обавезе ученика, родитеља, школе и послодаваца, као и одговарајуће регулисање материјалног статуса и заштите ученика. Наш синдикат ће се залагати у подстицању квалитетне стручне праксе међу нашим члановима. До примене Закона о дуалном образовању, информисаћемо чланове о препорукама Европске Уније о европском оквиру квалитетне и ефективне стручне праксе и унапређење квалитета стручног образовања. Залагаћемо се за боље везе са тржиштем рада и могућности повећања запошљивости, а у социјалном дијалогу за квалитетно учење и радне услове ученика као кључне елементе добре стручне праксе. Такође је важно да промовишемо могућности за даље образовање и обуку и међу ученицима и наставницима.

Читавом догађају, организованом са различитим пратећим активностима и уз значајну подршку употребе нових технологија, присуствовало је више од 600 учесника. То је било место сусрета многих младих и одраслих којима се променио живот након завршених стручних школа и практичних обука.

Б. Вишнић