ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСЕДНИЦА АНА БРНАБИЋ

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ

 

Поред многих иницијатива и захтева за преговоре од стране репрезентативних синдиката у последња два месеца, од стране Владе и ресорног министрства нисмо добили одговоре, због чега незадовољство запослених у систему образовања расте из дана у дан.

Иако је са председницом Владе још у марту месецу договорена корекција коефицијената за запослене од четвртог до шестог степена стручне спреме и која је већ требала да се реализује, до сад ништа није предузето.

Симболично повећање плата од 3,5% од јануара следеће године, неједнака цена рада у образовању и заостајање плата у просвети у односу на друге делатности које се финансирају из републичког буџета, су кључни проблеми за које нисте показали добру вољу и жељу да се реше. Запослени у образовању раде у отежаним условима који захтевају више рада, залагања и компетенција.

Колективни уговори се не поштују јер се новогодишње награде већ годинама не исплаћују, нити се о њима преговара. Такође, нису решена ни питања накнаде за топли оброк и регрес.

Имајући у виду да нема социјалног дијалога и да се игноришу оправдани захтеви синдиката, сва одговорност за даље кораке репрезентативних синдиката биће на ресорном министарству и Влади Републике Србије.

 

Синдикат образовања Србије
Мр Валентина Илић

Синдикат радника у просвети Србије
Слободан Брајковић

ГСПРС Независност
Др Томислав Живановић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ