Просветари у нашој земљи зарађују приметно мање него њихове колеге у комшилуку. За разлику од просветних радника у Хрватској и у Црној Гори, просветари у нашој земљи зарађују мање од републичког просека. Запослени у српским вртићима и школама годинама позивају на увећавање њихових зарада, не би ли повратили професионални углед наставничке професије. Држава им је одговорила умањењем зарада за јул месец, док су у комшијским земљама за време распуста просветари добили регрес.

Просветни радници у Србији зарађују чак 518 евра мање него његове колеге у Хрватској, а од својих колега у Црној Гори зарађују 151 евро мање.

Према најсвежијим подацима, из маја месеца ове године, у Србији је просечна плата радника у просвети, у које спадају и чистачице, административни радници и наставници, износила 77.400 динара, односно око 660 евра.

Велики број запослених у просвети обраћао се синдикатима са питањем због чега су за јул месец примили мање плате. Валентина Илић из Синдиката образовања Србије каже за портал Нова.рс да су неки примили и до 10 одсто мање зараде.

Тим поводом се, како наводи, чула са колегама из региона.

Добила је неочекиван одговор – просветари у региону за време трајања распуста примили су регрес.

Како прича наша саговорница, просветни радници у Хрватској примили су регрес од 300 евра, а чак и у Македонији, где су зараде просветара сличне онима у Србији – примили су 150 евра регрес.

У региону, једино Србија и Црна Гора нису исплатиле регрес просветним радницима током распуста, а Србија их је чак додатно смањила.

„Нико од надлжених није ни објаснио о чему се ради са тим умањењем зараде. Ето, такав однос држава има према просвети“, каже Валентина Илић.

 

Колике су зараде просветара у комшилуку

Према подацима из маја месеца ове године, просечна плата просветних радника у Хрватској је чак 1.178 евра, што је око 137.955 динара.

За разлику од Хрватске која је чланица Европске уније (ЕУ), Црна Гора иако као ни Србија није чланица ЕУ – ипак има веће просечне плате у просвети.

Подаци за Црну Гору за мај показују да су просветари зарађивали просечно 811 евра, што је око 94.976 динара.

Просечна плата у Црној Гори за мај износила је 793 евра, што ће рећи да су им зараде просветара веће од просека за 18 евра од просека у држави.

У Србији то није случај, јер је у нашој земљи у мају просечна зарада била 86.220, односно 10.820 динара више од просечне плате просветних радника.

У Хрватској је, такође, плата просветних радника у мају била веће од просечне зараде у држави.

Према подацима, у Хрватској је у мају просечна зарада била 1.133 евра, односно 45 мања од зараде просветара.

 

Просветарима неохпходни бољи услови

Валентина Илић из Синдиката образовања Србије каже за Нова.рс да су сви захтеви просветара за увећање зарада узалудни.

„Очекујемо да будемо на вишој лествици, у односу на друга јавна предузећа. Повећање које је председник најавио поново неће до тога довести. Повећања ће бити, али и не виши положај на друштвеној лествици“, прича Илић.

Како каже, наставник почетник који, дакле, са тржишта рада долази у образовну установу, има плату око 74.000 динара.

Међутим, зарада се увећава по 0,4 одсто за сваку годину рада. То значи да наставници након 20 година радног стажа имају свега око 6.000 динара већу плату него почетници у настави.

Илић истиче и да је 3.000 динара месечно за разредно старешинство мало, јер је то низ додатних обавеза.

Представница Синдиката образовања Србије посебно је истакла да запсолени у просвети од првог до петог рангда, рецимо чистачице и административни радници, добијају минималац.

Међутим, током боловања тај кадар често не добије ни минималну цену зараде.

„Не оспоравм ничији посао, али да неко ко ради по цео дан папирологију и срачунава све плате и све трошкове, уколико оде на одмор не добије ни цео минималац?! О томе дефинитвно планирамо да преговарамо“, каже Илић.

Нагласила је да ће представници синдиката у идући четвртак имати састанак са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић.

Тада, између осталог, планирају да затраже објашњење за мање плате за јул месец.

ИЗВОР: NOVA.RS
ФОТО: N1