У петак 7. априла 2023. године одржан је први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о финансирању високог образовања.

Састанку су присуствовали поред представника Министарства просвете, ректори универзитета, декани, професори факултета и Академија струковних студија и представници студентских организација.

Синдикат образовања Србије заступале су проф. др Марина Миленковић, председница Одбора делатности високог образовања, проф др Славица Манић (Универзитет у Београду-Економски факултет) и проф. др Гордана Бурсаћ (Филозофски факултет Н.Сад).

Председник Радне групе проф. др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете изнео је на самом почетку да израда Нацрта закона о финансирању високог образовања треба да омогући решавање постојећих, дугогодишњих финансијских проблема са којима се суочавају сви државни факултети и да је основни циљ Владе транспарентно финансирање високошколских установа, које ће омогућити одрживи развој наставног процеса и научноистраживачке делатности.

Јована Цилић Радоњић, координатор Радне групе презентовала је различите моделе финансирања у другим земљама (традиционално, по буџетским линијама; комбинација улазних и излазних индикатора; финансирање окренуто исходима и студенти-ваучери/ студентски кредити) и дала као пример финансирање високог образовања у Летонији. Навела је такође, да Влада планира да нови модел финансирања треба да награђује квалитет, јача везе са тржиштем рада, јача истраживачку делатност, успостави одрживост и подстиче развој. Нови модел би се примењивао у три циклуса по две године, уз континуирано праћење његове ефективности.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић је у свом обраћању нагласио да је у овом тренутку пре свега потребно ставити мораторијум на одлуке буџетске инспекције која кажњава факултете за „ненаменско трошење сопствених прихода“.

Након краће дискусије донет је предлог да у наредном периоду радна група дефинише постојеће проблеме који су заједнички за већину високошколских установа и наведе циљеве које је доношењем закона реално постићи.

На питања присутних о резултатима и закључцима које је донела Радна група која се бавила проблемима финансирања високог образовања у 2019. години није било конкретних одговора, а престанак рада на нацрту закона образложен је појавом пандемије.

Важна информација са овог састанка је да ће предлог Закона о високом образовању ускоро бити стављен на јавну расправу.