Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ и Синдикат радника у просвети Србије
дана 5. септембра донели су следећу:

ОДЛУКУ

Сви запослени, чланови репрезентативних синдиката: Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ и Синдикат радника у просвети Србије ступиће у једнодневни штрајк, у понедељак 16. септембра 2024. године.

Тог дана, у школама НЕЋЕ БИТИ НАСТАВЕ.

Истог дана, у понедељак 16. септембра 2024. са почетком у 12.00 часова, одржаће се протестни скупови при школским управама у Србији и већим градовима.

ЗАХТЕВИ:

  1. Да се у складу са договором са Владом Републике Србије предложене измене и допуне Кривичног законика нађу у јавној расправи и да исте буду усвојене у Скупштини Републике Србије по хитном поступку.
  2. Да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, а у складу са потписаним Протоколом са Владом Републике Србије, у јануару 2025. године изједначи са просечном зарадом у Републици Србији (према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику).

Повећање треба да буде у једнаком проценту за све запослене у просвети.

  1. Да се до краја 2024. године уз консултације са репрезентативним синдикатима изврши измена Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама (у складу са потписаним Протоколом).
  2. Да се запосленима у образовању исплати Новогодишња награда у складу са Посебним колективним уговором.

 

ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР

 

ПРЕУЗМИТЕ ОДЛУКУ