МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ
ПРОФ. ДР СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ

 

Након више од шест месеци од закључивања Споразума о начину решавања колективног радног спора, којем је посредовала републичка Агенција за мирно решавање радних спорова, те изјашњавања надлежних министарстава, још увек није закључен Посебни колективни уговор о изменама и допунама Посебног колективног уговора за високо образовање. У вези са тим, Синдикат образовања Србије је послао ургенцију по овом питању заведену под бројем 55, од 9. маја 2024. године.

Поред тога, формиране су радне групе за рад на изменама Закона о високом образовању и Закону о финансирању високог образовања, што је предвиђено и Протоколом између репрезентативних синдиката и Владе РС од октобра прошле године, а које се до данас нису састајале.

Материјално – социјални положај запослених у високом образовању је посебно тежак због велике разлике у цени рада, у односу на запослене у основним и средњим школама. Цена рада (основица за обрачун плата) у високом образовању износи 4315,38, што је за око 14% мање у односу на цену рада у основном и средњем образовању (5004,69).

Због свега наведеног, Синдикат образовања Србије као репрезентативни синдикат запослених у високом образовању захтева хитне преговоре у вези са следећим захтевима:

  1. Закључивање измена и допуна ПКУ за високо образовање,
  2. Изједначавање цене рада у високом образовању са ценом рада у основном и средњем образовању и
  3. Реализација Протокола закљученог између Владе и репрезентативних синдиката.

Уколико у наредних седам дана не почну преговори, Синдикат образовања Србије ће позвати запослене у високом образовању на протесте и донети одлуку о штрајку.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ