Европски комитет синдиката образовања (ETUCE) је у периоду од 04.-06. јула, 2022. организовао у Лијежу (Белгија) специјалну конференцију под слоганом: „Мобилизација за квалитетно образовање“.

Састанку је присуствовало преко 250 учесника, а наш синдикат представљале су председница мр Валентина Илић и потпредседница проф. др Марина Миленковић.

На церемонији отварања учесницима се обратио министар просвете, а главна тема скупа било је унапређење статуса просветних радника, дигитализација и одржање квалитета образовања и социјални дијалог у кризним временима. Разматрани су проблеми и изазови са којима су се суочили просветни радници током COVID-19 пандемије, која још увек није завршена, економске кризе која  потреса све земље и  актуелног рата у Украјини који је донео још једну кризу и милионе избеглица и расељених лица. Ковид криза је захтевала додатну едукцију наставника везану за примену информационих технологија и коришћења различитих платформи за учење на даљину (онлине). Током пандемијске кризе услед изостанка социјалног контакта  наставника и ученика, отежан је процес интерактивне наставе, смањено је  ангажовање и мотивација, које представља додатни стрес како за наставнике тако и за саме ученике.


Наша искуства која се односе на реализацију наставе у кризним временима презентовала је проф. др Марина Миленковић.  У свом излагању нагласила је да се наша земља већ деценијама суочава са различитим кризама (санкције, бомбардовање, економска криза и избегле породице са територије бивше Југославије и сада последњи талас избегличке кризе изазван ратом у Украјини) али је упркос тешким околностима пружала подршку и омогућавала наставак школовања свој расељеној деци из свих региона света. Наш Синдикат образовања је у том процесу имао значајну улогу и показао солидарност на делу.  Оно што је заједнички проблем свих европских земаља је чињеница да континуирано опада интересовање младих за рад у просвети и да је евидентан  недостатак наставног кадра што последично угрожава квалитет образовања. За одржање квалитета образовања потребно је веће улагање и континуирано професионално усавршавање запослених у просвети.  Европски  синдикати су на овој конференцији потврдили доследну посвећеност борби за бољи материјални положај просветних радника,  социјалном дијалогу и преговорима са владом, јер то представља једину  и сигурну гаранцију да ћемо живети у демократском, мирном и хуманијем  друштву.

Конференцију у Лијежу  је посебно обележила свечана додела награде Коунка Дамианова коју су ове године добиле наша Борка Вишнић и Дорота Обидниак (синдикат Пољске) за изузетне заслуге и допринос у међународној сарадњи синдиката, промоцији једнакости и солидарности. Награда представља велико признање и потврду да наш синдикат има људе који нас на најбољи могући начин промовишу широм света.