Предајом захтева Министарству просвете у Београду је завршен протест просветних радника под насловом „За достојанство професије“, у организацији Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије. Просветари су на завршници скупа поручили: „Видимо се убрзо на новом протесту“, и већ за сутра најавили штрајк упозорења, када њихови чланови неће одржати први час у обе смене у школама.

Због малтретирања које доживљавају од ученика, њихових родитеља, школске управе, понижавајућих плата и због свих случајева попут Трстеника за које јавност није чула – просветари и на улици бране достојанство професије.

Ево шта кажу неко од њих:

„Достојаноство бранимо зато што се годинама урушава, не само насиљем у школама над просветним радницима, већ и материјалним положајем запослених“

„Ми се не боримо само за своје плате, као што већина народа мисли, него се боримо за боље услове рада, за нас и за децу“

„Насиље међу децом, насиље деце над наставницима… Дечко је остао без слезине, други без нечег другог, страшне ствари се дешавају“.

Страшне ствари – попут оне коју је доживела учесница протеста, када ју је прошле године ученица осмог разреда основне школе ножем убола у главу. Просветари упозоравају да Трстеник није изузетак и да је насиља у школама много.

„Вештачки кук у Пироту, убод ножем у Смедеревској Паланци, односно Селевцу, колегеница у Београду због стреса доживела смрт… Шта то значи? Свакодневно, нарочито у средњим стручним школама, имате хаос и имате људе који добијају батине“, истиче Милорад Антић из Синдиката радника у просвети Србије.

„Јесте ли сигурни да не постоји неки снимак са вашег часа, који има гомилу прегледа у некој затвореној групи и чека повољан тренутак да угледа светлост дана“, питала је колеге и колегенице наставница из Обреновца Мирјана Лаиновић.

Од Владе, Министарства, Скупштине и председника траже доношење протокола који ће их штитити од насиља, измене Кривичног закона да би се строжије казнили починиоци и повећање зарада за 25 одсто од Нове године, да би се приближили републичком просеку.

„Све је чешће насиље ученика над просветним радницима. Имају слободу да то чине, зато што закони у образовању немају нулту толеранцију на такво, недопустиво понашање ученика. Деградиран друштвени статус наставника и углед професије просветног радника додатно је урушен понижавајућим платама просветних радника, који сада имају најмању плату у односу на запослене у другим јавним службама Србије“, стоји у пропратном писму уз захтеве синдикалаца.

Синдикати тврде да су директори школа застрашивали и претили наставницима који су планирали да дођу на скуп, али, поручују да се борба за достојанство професије наставља, већ првог децембра када ће у школама одржати штрајк упозорења.

 

ИЗВОР И ФОТО: TV N1