Internacionala obrazovanja – Sektor za ljudska i sindikalna prava
ETUCE

 

Poštovane kolege,

Obraćam vam se u ime članova Sindikata obrazovanja Srbije na Kosovu i Metohiji i svih zaposlenih u obrazovanju zbog ugroženosti egzistencije i elementarnih ljudskih, radnih i sindikalnih prava izazvanih jednostranim potezima organa vlasti iz Prištine.

Odbor obrazovanja Sindikata obrazovanja Srbije iz Kosova i Metohije i Predsedništvo Sindikata obrazovanja Srbije analizirali su nepovoljnu situaciju i zaključili da je potrebno da se obratimo međunarodnim sindikalnim organizacijama čiji smo dugogodišnji aktivni članovi.

Neizdrživa situacija izazvana je odlukom Centralne banke iz Prištine da se kao jedina valuta plaćanja od 1. februara 2024. uvodi evro, a zabranjuje platni promet sa Srbijom i plaćanje dinarom, valutom Srbije.

Time je svim zaposlenima u obrazovanju, kao i ustanovama zdravstva, socijalne podrške i penzionerima, onemogućeno raspolaganje primanjima stečenim po osnovu rada. Plate i penzije, kao i socijalna davanja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i ostalom nealbanskom stanovništvu, uplaćuje iz budžeta Republike Srbije.

Na Kosovu i Metohiji deluju 103 osnovne i srednje škole, 17 predškolskih ustanova, 2 visoke škole i Univerzitet, sa više hiljada zaposlenih koji svoje pravo na zaradu ostvaruju preko Ministarstva prosvete Republike Srbije i platu primaju iz Budžeta Republike Srbije.

Iz Budžeta Republike Srbije isplaćuje se 60.946 plata i penzija, 2430 stipendija za studente i finansiraju narodne kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana. Ukidanjem dinara kao sredstva plaćanja direktno se ogroman broj stanovnika lišava osnovnih sredstava za život.

Pored nemogućnosti raspolaganja platama, sprečen je i ulazak robe široke potrošnje, što ugrožava elementarno funkcionisanje stanovništva, snabdevanje zdravstvenih ustanova i apoteka. Obrazovni sistem je takođe ugrožen, jer nedostaju nastavni materijali i oprema, a samim tim ugrožen je i kvalitet obrazovanja.

Zaposleni u obrazovanju i njihove porodice zabrinuti su za svoju budućnost i osećaju se nebezbedno, te ove postupke doživljavaju kao dodatni pritisak na iseljavanje sa teritorije Kosova i Metohije.

Proces pregovora sa prištinskim vlastima odvija se uz posredovanje EU i drugih važnih činilaca, a sa situacijom je upoznata i svetska javnost na sednici Saveta bezbednosti UN početkom februara 2024. Pregovori su u zastoju i bez praktičnog rešenja ovog i drugih problema sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Obraćamo vam se kao krovnim međunarodnim organizacijama čiji smo članovi sa željom da se i vi uključite u rešavanje ovih problema i u kapacitetu nadležnosti svoje organizacije podstaknete i podržite pregovarački proces i utičete na što skorije obezbeđivanje sigurnosti života i elementarnih uslova našim članovima, njihovim porodicama i ugroženom stanovništvu.

U solidarnosti

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije
Mr Valentina Ilić

 

DOWNLOAD ENGLISH VERSION