У суботу, 12. марта 2022. године, на дан усвајања Закона о систему плата у јавном сектору, три репрезентативна синдиката су одржали протест под називом „Ни правде – ни  пара“ на коме смо скренули пажњу јавности да је већ шест година овај закон неприменљив и да од праведности у неправедном, нетранспаретном и гломазном систему, нема ништа.

Одлагањем примене овог закона за 2025. годину, држава је опет показала да није политички, али и финансијски спремна да рад запослених у образовању цени по стручности, сложености и одговорности, као и да се може напредовати у раду и сходно томе наградити запослене.

И поред многих опструкција од стране појединих синдикалних гласноговорника који покушавају да своје политичке аспирације упакују у синдикализам, а самим тим и да га разбију, протест је одржан у присуству неколико стотина повереника и председника градских, окружних и покрајинских одбора синдиката.

Циљ је био да скренемо пажњу садашњој, али и будућој Влади на проблеме у образовању који се не решавају у претходних 20 година, а који ће још више ескалирати кроз лошу социјалну карту свих запослених у време надолазеће економске кризе.

Присутнима су се у име Синдиката образовања Србије обратили председница мр Валентина Илић, председница Одбора делатности високог образовања др Марина Миленковић и председник Одбора делатности предшколских установа Новак Катић, уз позив да се 26. марта поново окупимо на истом месту.

Од међународне организације синдиката образовања (ЕИ) добили смо подршку у нашим активностима и оправданим захтевима.

На крају, после протеста, имали смо прилике да чујемо изјаву председника РС о додели помоћи за запослене у образовању.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА