У Бангкоку на Тајланду је од 19 до 26. јула 2019. одржан 8. Светски конгрес Интернационале образовања. У раду Конгреса је учествовало преко 1400 делегата, посматрача и гостију. У име Синдиката образовања Србије на Конгресу су уз подршку ИО и ЕТУЦЕ, биле председница СОС Валентина Илић и Борка Вишнић, као и председници других синдиката, чланова Интернационале образовања из Србије.

Главна тема Конгреса била је: Просветни радници и њихови синдикат преузимају вођство, у оквиру које је усвојен низ резолуција, којима се синдикати образовања обавезују на активан однос према просветној и друштвеној стварности и борбу за социјалну правду иједнаксот у образовању. Наредна тема била је промоција демократије, људских и синдикалних права, потом унапређење професије, као и осигурање бесплатног, квалитетног образовања за све.

Претконгресне активности бавиле су се образовањем домородаца и других мањина, академским слободама, унапређењем стручног образовања, активностима у оквиру солидарне помоћи синдикатима, а у секцији за питања родне равноправности смо и ми активно учествовали и представили наш рад и ставове у тој области.

Рад Конгреса био је величанствена манифестација синдикалног јединства и одговора на бројне изазове са којима се суочава данашњи свет, са исказаном жељом и вољом за солидарним деловањем за добробит образовања и синдиката. Бројни су примери напада на синдикалне активисте само из разлога што траже квалитетно образовање и право на синдикално организовање; такође су бројни примери агресивне приватизације и комерцијализације образовања којима се урушава систем јавног образовања и његов квалитет, али и примери успешних одговора синдиката у спречавању њиховог деловања. Тиме се показује да су синдикати развијени на вредностима, а не интересима, како је истакао генерални секретар ИО Давид Едвардс.

На овом Конгресу по први пут су учествовали млади старости до 35 година, који су изразили спремност за синдикално ангажовање, али и саопштили начине на које треба привлачити младе у синдикат, јер они су будућност и образовања и синдиката.

Поред пленарних седница, изузетно су биле занимљиве расправе у радним групама, а посебно она о професионалним стандардима наставничке професије –да ли су они значајни само за мање развијене земље или су део глобалног процеса и потребе професионализације наставничке професије, која произилази из вредности.

Наставничка професија је угрожена широм света – све је више штетних уговора, рада на одређено време и несигурног рада, а све мање бриге за социјалну правду и једнакост. Подршку свим наставницима дали су гости Конгреса – директор Међународне организације рада Гај Ридер и потпредседница Светске синдикалне организације Шарон Бароу, некадашња потпредседница ИО, као и добитник Нобелове награде против дечијег рада 2014. године Каилас Сатиарти.

На Конгресу је изабрано ново (старо) руководство – Сузан Хопгуд из Аустралије и Давид Едвардс из САД, потпредседници и чланови Извршног одбора. Поред бројних признања заслужним синдикалцима и наставницима, на конгресу је промовисана и књига досадашњег генералног секретара ИО Фреда ван Левена, коју је написао заједно са Сузан Хопгуд – „О образовању и демократији – 25 лекција из наставничке професије“.

Наредни Конгрес ће се за четири године одржати у некој од земаља Латинске Америке.

Б.В.