Светски дан наставника је установљен 1994. године да се прослави рад наставника широм света. Њиме се обележава и годишњица усвајања препорука Међународне организације рада и УНЕСКО-а које се односе на статус наставника, као инструмент којим се утврђују права и одговорности наставника и стандарди за почетну припрему и даље образовање, привлачење, запошљавање и услове за даље учење.

Светски дан наставника је ове године фокусиран на младе наставнике. У заједничкој изјави Интернационале образовања, УНЕСКО-а, МОР-а и других партнера се изражава брига за статус наставничке професије и њен утицај на привлачење и задржавање квалификованих младих наставника. Потписници се овом темом обраћају владама да учине све да наставничка професија постане први избор младих људи.

Поводом Светског дана наставника, генерални секретар Интернационале образовања Дејвид Едвардс је позвао све владе да одмах предузму мере да очувају и промовишу статус наставника и осталог наставног особља на свим нивоима образовања.

„Осигурање пристојних плата и радних услова за све просветне раднике, обезбеђивање увођења у посао и менторски програми како би наставници били добро припремљени за професију, давање академских слобода и професионалне аутономије која им је потребна да делују као носиоци промена – све су то неопходни кораци који се морају предузети ако образовање треба да помогне да се свет суочи са изазовима будућности“ поручио је Едвардс и нагласио да привлачење и задржавање нових наставника треба да буду на врху агенде свуда у свету ако желимо да осигурамо квалитет, једнакост и инклузију у образовању.

Подсећамо Владу Републике Србије и јавност да више од 22 хиљаде људи у образовном систему Србије раде по уговорима, неизвесног социјалног статуса и без изгледа на сигурну будућност и да хиљаде младих наставника напуштају земљу и одлазе на запад где раде друге послове.

У том смислу Синдикат образовања Србије се залаже да се поред већег издвајања у буџету за образовање, поред праведног система зарада у јавном сектору хитно укине Уредба о забрани запошљавања која представља највећу препреку у привлачењу али и задржавању младих у образовном систему наше земље. Ако желимо да млади, образовани људи остану у земљи, онда је неопходно и да се створе сви услови за вредновање професије и достојанствен рад наставника.

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ