Светски дан наставника обележава се од 1993. године у преко 100 земаља света, са циљем да се на глобалном и локалном нивоу ода признање бројним наставницима и њиховој улози у развоју ученика и друштва у целини.

То је истовремено и прилика да се ода почаст свим наставницима који су допринели решавању питања у вези са професијом и њиховим напорима да у ову професију привуку најпаметније младе умове.

Овај празник обележавају и УНЕСЦО, УНИЦЕФ, УНДП, Интернационала образовања, Међунаордна организација рада –  организују кампање и конференције како би се достигао тај циљ.

Тема овогодишњег Светског дана наставника је “Преображај образовања почиње са наставницима”

Уједињене нације су представиле ову тему у поштовању према њиховиом одлучном и вредном доприносу у кључним фазама пандемије вируса ЦОВИД – 19.

У нашој земљи према последњим подацима Републичког завода за статистику из јуна ове године просечна зарада у РС износи 74.302 динара.  Плате просветних радника су за 10%  ниже од републичког просека.

Просечна потрошачка корпа износи 85.769 динара, док је минимална потрошачка корпа 44.346 динара. Само је инфлација у августу износила 14,3%, а до краја године премашиће и 25%. Евидентно је да су значајно повећани трошкови енергената и основних животних намирница, чиме су битно обезвређене зараде запослених у образовању.

У образовању постоје три цене рада што показује различит систем вредновања за исте послове. Одлагање примене Закона о систему плата у јавном сектору и Закона о запосленима у јавним службама до 2025.године проузроковало је изостављање платних група и разреда, као основе за адекватно вредновање рада свих запослених у јавним службама, као и наш праведнији положај у односу на остале.

Овогодишња тема Светског дана наставника је “Преображај образовања почиње са наставницима”, где су наставници носиоци промена, а у нашој земљи треба им кључна друштвена подршка да своје ученике воде путем у будућност коју заслужују.