У Београду је 13 и 14. октобра организован семинар за партнерске земље у оквиру Европске алијансе за праксу. Семинар је организовао Генерални директорат за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије и Европска фондација за обуку (ETF).

Скуп је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, који је истакао да национални модел дуалног образовања у нашој земљи даје добре резултате, што је омогућило и да Србија буде део Европске алијансе за праксе (EAfA). У дуални систем образовања сваке године укључено је све више ученика – ове године више од 10.500 и 700 компанија, а од прве генерације је више од половине ученика нашло запослење у струци, од којих добар део у компанијама у којима су обављали праксу. Дуалним образовањем сада је обухваћено и високо образовање, о чијим резултатима сведочи и тренинг центар са обједињеним средњим и високим дуалним образовањем у оквиру Ваздухопловно – образовног центра Ваздухопловне академије. О резултатима дуалног образовања и сталном унапређивању говорила је помоћница министра за дуално образовање др Габријела Грујић и мр Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за образовање  у Привредној комори Србије.

Дводневни скуп је био прилика за размене примера добре праксе из бројних земаља које су учествовале, као и умрежавање свих чинилаца у овом сложеном процесу.

Првог дана скупа у оквиру кључних порука социјалних партнера, о користи чланства у Европској алијанси говорила је Борка Вишнић из Синдиката образовања Србије. Она је истакла да је Синдикат образовања Србије члан Европске алијансе за праксу од 2018. године и да је у протеклом периоду учествовао у промоцији позитивних аспеката дуалног образовања, као и бризи о положају ученика током дуалног образовања, њиховој заштити и унапређењу квалитета обуке и праксе. Међу активностима су и учешће у округлим столовима и конференцијама у оквиру Социјалног економских савета на регионалном и европском нивоу, као и брига за укупан квалитет образовања и обуке у средњим стручним школама и заштита наставника у преко 120 средњих стручних школа које су организоване у наш синдикат.