СИНДИКАТ образовања Србије затражио је мишљење Националог просветног савета (НПС) у вези са применом законске одредбе која подразумева спајање виших разреда у основним школама у једно одељење.

 

Ова законска обавеза требало би да почне да се примењује од 1. септембра, а томе се оштро противе просветни синдикати, али и наставници који тврде да не знају како ће држати наставу различитим разредима на истом часу. Значиће спајање одељења од петог до осмог разреда, са максимално 15 ђака у учионици.

– Прихватили смо иницијативу Синдиката образовања Србије и следеће недеље ћемо формирати радну групу која ће спровести широке консултације о овој теми, а НПС ће донети одлуку када буде имао целовиту инфомацију – рекао је за наш лист Радивоје Стојковић, председник НПС.

Он истиче да је Савет затражио мишљење свих институција у држави на које се овај проблем односи, а међу њима су и министарства о породици, државној управи и локалној самоуправи, бригу о селу… Мишљење је затражено и од повереника за заштиту права детета, националих савета, Учитељског факултета, Друштва учитеља, али и стручњака који се баве образовањем, педагога и психолога.

– Тек када прибавимо сва ова мишљења имаћемо целовит приступ. Морамо сагледати све могуће последице једне такве одлуке – истиче Стојковић.

Иначе, директори школа су имали обавезу да до 8. августа школским управама доставе предлоге за формирање комбинованих одељења за наредну школску годину. Они то, међутим, нису учинили јер, како кажу, не желе да се упуштају у тај посао, пошто би то довело до пада квалитета наставе, затварања сеоских школа, вишкова у просвети…

Предметни наставници, такође, тврде да не знају како би предавали различитим разредима на истом часу градиво различитих нивоа, ни како би час од 45 минута поделили…

У Министарству просвете одбацују ове примедбе и истичу да је реч о поступку који ће олакшати наставу.

– Ако имате петоро или шесторо ученика осмог разреда и једног ученика седмог разреда, он може да се, због његове социјализације и могућности напретка, прикључи ученицима осмог разреда и да заједно похађају часове – појаснио је недавно помоћник министра Милан Пашић.

 

МАЊЕ ОД 50 ЂАКА У 60 ШКОЛА

ПРЕМА неким проценама, уколико заживи овај законски предлог о комбинованим одељењима, било би затворено 350 сеоских школа. У Министарству просвете тврде да то није тачно и да постоје школе које похађа само шесторо ученика од првог до осмог разреда, а да 69 основних школа има мање од 50 ученика.

Извор: НОВОСТИ