У уторак, 13.09.2022.године испред Палате Србија одржан је протест Синдиката док су у току били преговори СЕС-а и Владе РС око минималне зараде.

То приликом, присутнима се обратила и председница нашег Синдиката мр Валентина Илић, а транскрипт обраћања Вам преносимо у целости испод:

Данас смо се овде окупили да покажемо минималну потрошачку корпу, али једну кључну ствар смо заборавили, да је Врховни касациони суд донео пресуду да се у овој потрошачкој минималној заради садржани и регрес и топли оброк ! Дакле, овде нам је и регрес и топли оброк ! Kо ће да једе, и шта ће да једу радници у цивилном сектору и у нашем, да кажем, „иреалном“ сектору, јер смо ми иреални за ову државу, а она се хвали образовањем, културом, науком, здравством кад су избори. А када прођу избори, онда су плате просветних радника испод просечне зараде за 10%. Испод просечне зараде у Србији, неко има плату за 10% мању, па ви онда рачунајте како ће просветни радници да преживе !?

Ова држава већ десет година систематски урушава систем образовања!!! Шта се дешава?

Немамо деце у школама, мења се закон у Скупштини без сагласности Синдиката из просвете, затварају одељења у селима и руралним срединама…Образложење је : „они нису стручни да обављају свој посао, и да раде у тако малим одељењима, па хајде држава мало да уштеди !“
Шта ће се десити?

Десиће се да ће све државне, јавне школе радити on-line, да ће то бити „нерадници у државним школама“, а онда ће само приватне школе радити непосредну наставу !! Па ви онда, ако имате пара, слаћете децу у приватне школе, које ће према њиховој причи имати „много квалитетније образовање“ !?

Ситуације је веома драстична у образовању ! Нама је укинуто право да обуставимо рад, ми имамо само на штрајк упозорења и скраћене часове од пола сата !
Имали смо једну школу овде у Београду, гимназију, која је за годину дана радила само пола сата. И шта се десило? Десило се то да су наредне године имали мање заинтересоване деце за упис у ту школу ! Kажу родитељу „квалитет наставе је лош“ !?

Шта ће се десити са образовањем? Ми сваке године имамо јако мали број заинтересованих младих људи да раде у школама. Вероватно ће нам деци предавати мигранти авгенистанци, кинези…неки „обучени“, зато што се обуке држе масовно у Министарству просвете, и све је на обукама да се ради у просвети !!

Учетиљица која има двадесет година стажа и велико радно искуство има 70.000 дин. плату ! Наше плате су најниже у региону ! Једино испод нас су молдавци са 80 еура месечно, па ви онда видите !

Шта ће бити са образовањем у наредних десет година, ако кажу у Министарству просвете: „па ми смо вам у претходних десет година подигли плате за 83%“ !?
Лажу да су подигли плате за 83% !! Поделите, нађите аритметичку средину, то је 1,1% .
Поздрав од Синдиката образовања Србије, који ће припремити у новембру месецу један велики протест, окупићемо наше чланство, позваћемо и остале синдикате, јер једино синдикати ако су уједињени нешто могу да учине.