ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

 

По званичним подацима Републичког завода за статистику, просечна плата у образовању у марту је била за 9% нижа од републичког просека. Повећање зарада од јануара за 7% је већ сада обезвређено инфлацијом и порастом цена енергената и основних животних намирница.

Солидарну помоћ која је дата запосленима у образовању у износу од 10 хиљада динара, видимо као минималну и као први део помоћи која ће бити исплаћена просветним радницима у овој години. Иако је комплетан образовни систем функционисао у последње две године у време пандемије, помоћ је селективно исплаћена, јер је нису добили сви запослени у предшколским установама, који су поднели огроман терет у претходном периоду, због тога што Влада даје „препоруке“ локалу да се помоћ исплати.

Држава није показала жељу да системски реши проблем са зарадама у просвети, јер је до 2025. године одложена примена платних група и разреда, а више од 30% запослених прима минималну зараду.

Због свега наведеног, Синдикат образовања Србије тражи хитне преговоре о повећању цене рада и решавању других важних проблема запослених у образовању.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ