РОС, 8. март 2024.

 

Поштоване колегинице и колеге,

Данас је 8. март, Међународни дан жена. Желели смо да наше окупљање на седници Републичког одбора искористимо и за подсећање на дугу историју борбе за женска права и равноправан третман у друштву. Као представници запослених у образовању, у ком већину запослених чине жене у готово свим деловима образовног сектора, сматрамо да имамо и додатну одговорност: не само да обезбедимо учешће жена у свим сегментима рада у образовању, већ и да кроз васпитни и образовни рад са младима промовишемо вредности којима ће се и у будућности обезбедити одговарајући положај жена.

Наш синдикат је у области родне равноправности и унапређења положаја жена постигао значајне резултате у последњих десет година, када је завршетком пројекта о женама у синдикату усвојена политика родне равноправности. Изменом Статута председница Секције жена је по положају члан Републичког одобра СОС и тиме у могућности да више утиче на родно осетљиву политику и одлуке нашег синдиката. Законска обавеза о проценту учешћа жена у јавном животу, у свим структурама у којима наш синдикат има представнике, испоштована је у потпуности, као и учешће жена у свим органима нашег синдиката. У међувремену је на чело синдиката по први пут изабрана жена, а повећан је и број жена у највишим органима одлучивања – Председништву, Надзорном и Статутарном одбору.

Наш синдикат прати и анализира податке о учешћу жена у органима синдиката од 2006. године у сваком изборном циклусу и на основу тих података може да истакне области у којима је потребно унапређење. У редовном раду са председницима синдиката, општинских и регионалних одбора током ове и наредне године у оквиру припрема за следеће изборе свакако ће се истаћи потреба већег учешћа жена на руководећим позицијама у синдикату – од председника синдикалних организација до чланства у Републичом одбору. Својим радом, залагањем и надасве резултатима жене су показале да поред увреженог мишљења да су добри извршиоци, итекако могу да буду и успешни руководиоци.

Структура нашег чланства готово је идентична структури укупно запослених у образовању. Наш циљ је да их толико буде и на руководећим позицијама у синдикату. А подржавамо их и подстичемо и на прихватање руководећих позиција у образовним установама. Промене су могуће, само је потребан дуготрајан и упоран рад. Зато не одустајемо од исправних циљева, којима подржавамо свако ангажман жена и трудимо се да препознамо могућности подршке женама у остваривању разноврсних улога – и у професионалном развоју, каријерном напредовању, руковођењу, породичним обавезама и материнству. Такође смо посвећени заштити жена од сваке врсте насиља коме су изложене – физичком, психичком, медијском и сваког које оставља неизбрисиве трагове.

За подршку тим активностима, поред разноврсних облика рада Секције жена и неизоставне подршке једних другима, сигурне смо да имамо и подршку колега са којима свакодневно сарађујемо. Зато нам је и порука била – подржимо једни друге, на истој смо страни.

Срећан нам Осми март!

 

Председница СОС
мр Валентина Илић