Председнику Националног просветног савета
Гоподину Радивоју Стојковићу

Члановима Националног просветног савета

 

 

Поштовани господине Стојковићу,
Поштовани чланови Националног просветног савета,

Пошто је јучерашња седница НПС одложена, нисам била у могућности да на седници предложим да се по хитном поступку у дневни ред уврсти тачка дневног реда у вези са негативним последицама примене  „Стручног упутства о формирању одељења за наредну школску годину“. Стручно упутство је Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило директорима основних школа, који су у обавези да до 8. августа Министарству доставе податке о његовој примени.

Наиме, тим Упутством се, на основу измењеног Закона о основама система васпитања и образовања (члан 31. став 7) дозвољава могућност организовања комбинованих одељења у вишим разредима основне школе (да, три и више разреда).

Синдикати образовања су упозоравали на све негативне последице примене ове одредбе, о чему је јавност обавештена у више наврата, али без било какве реакције из Министарства просвете. Указивали смо на неодрживост предложеног решења и из педагошких и свих других разлога: почев од неприпремљености предметних наставника за такав начин организовања наставе, до смањивања броја одељења, а самим тим и броја запослених у систему образовања, до претње урушавањем квалитета образовања и стварања неједнаких и дискриминишућих услова образовања деце из урбаних и руралних подручја, као и до ширих негативних последица по друштво у целини – подстицањем даљих миграција становништва из руралних и приграничних подручја због смањеног квалитета рада у образовању.

Као члан НПС сматрам да је неопходно да ово тело, задужено да брине о будућности и развоју образовања у Републици Србији, под хитно реагује и захтева од Министарства просвете да одложи примену овог Упутства и тиме спречи огромну штету по будућност образовања, коју би његова примена могла да произведе.

Наравно да смо сви свесни чињенице да НПС, као ни социјални партнери, такође није консултован у процесу промене ЗООСОВ-а, али ће бити недопустиво да у овако ургентној ситуацији не реагујемо.

 

С поштовањем,

мр Валентина Илић
Председница Синдиката образовања Србије