21. април 2023.

Присутни:

  1. Дуња Ившин, Министарство финансија
  2. Љиљана Маролт, Група за послове предшколског васпитања и обазовања, Министарство просвете
  3. Гордана Пођанин, шеф Одсека, Министарство државне управе и локалне самоуправе
  4. Александра Бранковић, руководилац Групе за каталогизацију и вредновање радних места у јавном сектору, Министарство државне управе и локалне самоуправе
  5. Саша Могић, руководлац Групе за плате, Министарство државне управе и локалне самоуправе
  6. Зорица Вујатов, члан Одбора делатности предшколских установа, Синдикат образовања Србије
  7. Мерлин Трајковић, члан Одбора делатности предшколских установа, Синдикат образовања Србије
  8. Босиљка Јовановић, председник, Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања
  9. Слободанка Нинић, секретар, Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије
  10. Данијела Василијевић, члан председништва, Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије
  11. Сузана Лазаревић, председник, Одбор предшколских установа Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“
  12. Станиша Чабаркапа, заменик председника, Одбор предшколских установа Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“

Изостанак:

  1. Јасмина Јовановић, помоћник министра, Министарство просвете
  2. Срђан Брајовић, в.д. помоћника министра, Министарство просвете
  3. Ивана Савићевић, помоћник министра, Министарство државне управе и локалне самоуправе
  4. Љиљана Ненадовић, шеф одсека за правне послове, Министарство просвете
  5. Анкица Савић, сектор за дигитализацију, Министарство просвете
  6. Марија Томић, самостални саветник, Министарство државне управе и локалне самоуправе

Гости:

  1. Александра Бакрач, Актив педагошких саветника Србије
  2. Сена Вукотић, Актив педагошских саветника Србије
  3. Стеван Несторов, Одсек за људска и мањинска права, Министарство просвете
  4. Љиљана Симић, Одсек за људска и мањинска права, Министарство просвете
  5. Биљана Малбашић, инспекција социјалне заштите, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Закључци

На састанак РГ су позвани представници Актива педагошких саветника, представници Одсека за људска и мањинска права Министарства просвете и представница Инспекције социјалне заштите Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања како би се посебно разговарало о питањима напредовања у звање педагошких саветника и личних пратилаца деце, у оквиру Тачке 1.

  1. Тачка 1 закључка- Корекција Уредбе у делу 6б
  • Министарство просвете је припремило финансијске ефекте за измену коефицијената за напредовање у звање педагошких саветника. Уколико би се до ступања на снагу платних разреда 2025. године имплементирало повећање о којем је Министарство дискутовало на састанку са Активом, односно 3%, 5%, 7%, 9%, то би чинило увећање од 3,8 милиона динара на месечном нивоу. Уколико би повећање ишло одмах на предвиђених 5%, 7%, 10%, 12%, увећање би износило 6,080,000.00 на месечном нивоу. Актив педагошких саветника се изјаснио да 80% њихових чланова није сагласно са првом опцијом увећања. С обзиром да МФ није било у могућности да се изјасни везано за повећања без консутовања надлежних у оквиру Министарства, а имајући у виду да је МФ обавештено да је одлука да се напредовање у звање педагошких саветника којих је на нивоу система укупно 680, МФ је упутило захтев да се финансијски ефекти разложе по нивоима образовања. Министарство просвете ће припремити финанијске ефекте за напредовање у звање педагошких саветника у опцији 1 и опцији 2, према нивоима образовања најкасније до 4. маја, након чега ће се изјаснити и МФ.
  • Актив педагошких саветника је изнео да постоје проблеми на нивоу средњег образовања. Кабинет ПВ је преузео обавезу да их повеже са помоћником министра за средње образовање ради разматрања тих питања. Такође, с обзиром да је изнешено да су педагошки саветници предвиђени у оквиру ЈИСП-а, али да установе често не уносе тачан податак због необавезности прилагања Решења, Кабинет ПВ је преузео обавезу да информише Сектор за дигитализацију да је неопходно да се прилог Решења учини обавезним пољем у оквиру ЈИСП-а како би се обезбедила тачност података. Сектор за дигитализацију Министарства просвете је путем ових Закључака обавештен, а у обавези је да обавести о року реализације ове активности до 28. априла.
  • С обзиром да су у претходном периоду спроведене анализе које указују да је у земљама у Европи и окужењу педагошки радник кључан у раду са децом, а да је У Републици Србији Правилником прописано да је у установама до 23 група обавезан 1 педагог или психолог, а до 48 група оба, као и узимајући у обзир да има установа које не примењују одредбе које се односе на то да свака установа мора имати стручног сарадника, договорено је да:
    • Министарство просвете сачини извештај које предшколске установе немају ни психолога ни педагога како би се укључила инспекција.
    • Министарство просвете сачини предлог за унапређење Правилника када је реч о повећању броја педагога и за исти сачини финансијске ефекте.
  • Сектор за дигитализацију је у складу са претходним Закључцима доставио неопходне податке како би синдикати могли да припреме финансијске ефекте за повећања која захтевају.
  • Синдикати су у складу са претходним Закључцима доставили нове финансијске ефекте 20. априла, а које је Кабинет ПВ проследио члановима РГ. МФ се изјаснило да је потребно детаљно размотрити достављене анализе и ефекте. Кабинет ПВ је појаснио да су достављени и финансијски ефекти које је сачинио Сектор за финансије Министарства просвете, а који се односе на приближавање основног коефицијента васпитача и наставника у складу са бројем непосредних сати рада са децом. Такође је напоменуто да се у том предлогу са обрачунатим финансијским ефектима предлаже повећање од 5%, а уколико би се повећање заиста везало за број непосредних сати рада са децом (30 сати недељно за васпитаче и 18 сати за наставнике), повећање би износило 20%. Ове информације су дате како би МФ приликом сагледавања достављених анализа узело у обзир све појединости, а са циљем да што конструктивније приступимо решавању питања. МФ ће обавити интерне консултације, а Кабинет ПВ ће сазвати састанак у Влади са МФ, МДУЛС и Просветом до 28. априла како би се размотрила предложена решења.
  • До претходно наведеног састанка, МФ ће припремити и раније договорену анализу која се односи на потенцијалне одредбе за могућност повећања плата од стране ЈЛС.
  • Синдикати су скренули пажњу да је убудуће важно повести питање и у вези одређивања економске цене од стране ЈЛС с обзиром на несразмерне разлике које постоје у пракси.
  • Педагошки асистенти – Министарство просвете и МДУЛС су одржали састанак и договорили наредне кораке и измене. Када Министарство просвете заврши измене Правилника, МДУЛС ће приступити изменама прописа у њиховој надлежности.
  • С обзиром да су синдикати поново указали на проблем увећања коефицијента по основу дошколавања, а да је МФ објаснило да је та одговорност на директорима установа и њиховој процени нивоа стручне спреме који им је потребан за појединачне позиције, МФ ће доставити пример Мишљења у којем се показује да је МФ неутрално када ЈЛС траже увећање масе зарада по том основу. Након тога, уколико се процени да је потребно, може се сачинити појашњење и инструкција ка директорима установа у вези законских могућности и одговорности поводом овог питања. У будућности, разматраће се измена одредби тако да се одреди најнижи степен стручне спреме за рад на појединачним пословима.
  • Персонални асистенти, односно лични пратилац детета – реализација зависи од ЈЛС. Дешава се да нема регистрованих пружаоца услуге на неким подручјима. МИНРЗС ће преко центара за социјални рад доставити анализу са следећим подацима: где је и колико потреба исказано, колико захтева је одобрено и одбачено, где у односу на те локације има или нема пружаоца услуге.
  • Питање које сви чланови РГ треба да сагледају до следећег састанка – како правно уредити обавезност да се родитељ не оглуши на препоруке за испитивања уколико се сумња да има дете са посебним потребама (по угледу на ОШ).
  1. Тачка 2 закључака – ЈИСП
  • Рок за унос података од стране ПУ је био 14. април, Сектор за инспекцијске послове је информисао пре састанка РГ да су након тог датума кренули са посетама. Сектор за дигитализацију да хитно достави Сектору за инспекцијске послове списак установа које нису комплетно или тачно унеле податке. Извештај инспекције очекујемо до 10. маја.
  1. Тачка 3 закључка- Наставак подршке запошљавања на неодређено оних који дуго раде на одређено
  • Синдикати су доставили табелу са потребама. Договорено је да ће МДУЛС по угледу на претходни допис припремити нов нацрт дописа и послати на усаглашавање са Министарством просвете, МФ и Кабинетом ПВ како би се одмах након тога покренула нова иницијатива слањем дописа ка ЈЛС.
  1. Тачка 7 закључка- Солидарна помоћ
  • МДУЛС је послало извештај и са синдикатима је потврђено да су Ћуприја, Чока, Кула и Врање исплатили солидарну помоћ након дописа. У прилогу ових Закључака је извештај МДУЛС-а са изјашњењима ЈЛС. Синдикати су замолили да се на списак додају и Пожега, Врбас и Владимирци. МДУЛС исти допис треба да упути и њима.
  1. Тачка 8 закључка- Кашњење плата
  • У складу са претходним Закључцима, понавља се молба ка МФ – Врбас је додат да касни од стране синдиката па ће МФ за наредни састанак проверити и њих. И МФ ће за наредни састанак за Белу Паланку извући извршење буџета и добијене ТБР.
  • Синдикати су послали информацију да Сјеница ипак касни са исплатама плата, што је МФ потврдило па ће и за њих припремити информацију о извршењу буџета и добијеним ТБР.
  1. Тачка 9 закључка- Топли оброк и регрес
  • МДУЛС је послало допис ка ЈЛС у складу са договором са претходног састанка. Овим се ова тачка у раду РГ затвара.
  1. На наредном састанку РГ ће се дискутовати и о преосталим тачкама првих Закључака с обзиром да је на овом састанку највише времена посвећено Тачки 1.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ