Израда норматива и структуре запослених у установама ученичког и студентског стандарда

Дана 15.4.2019. године одржан је састанак Радне групе за израду норматива и структуре запослених у установама ученичког и студентског стандарда. Испред Синдиката образовања Србије састанку су присуствовали Ђорђевић Данијел и Миленковић Татјана.

На састанку се расправљало о предлогу Правилника о ближим условима за обављање делатности у погледу израде норматива и структуре запослених у установама ученичког и студентског стандарда Министарства просвете науке и технолошког развоја. Радној групи је предочен само део правилника везан за Установе ученичког стандарда. Параметри за утврђивање броја и структуре запослених су: укупан број ученика у установи, број васпитних група, васпитно-образовни план и програм, организација рада, посебних потреба, степена опремљености, расположивог простора и објеката, осталих специфичности и посебних захтева због усаглашавања са другим законима. Препоручена су радна места по службама с тим што се могу додати и занимања која нису обухваћена препоруком а налазе се у каталогу генеричких радних места или у каталогу просвета-стандард. Број запослених на техничким и помоћним пословима утврђује се у зависности од броја и врста услуга, које су корисницима установе на располагању непрекидно, односно у трајању од 24 часа, 7 дана у недељи. Неки од усаглашених параметара су: број кувара утврђује се према броју корисника-најмање 70 дневно, број радника обезбеђења без оружја/рецепционара/чувара утврђује се према броју објеката и улаза, број спремачица/чистачица утврђује се према укупном отвореном и затвореном простору установе – 500 м2 у свакој смени. Препоручени су и модели организација рада у зависности од величине установе.

Радна група наставиће са радом на овом правилнику, а у најскоријем року очекује се и предлог дела правилника везан за установе студентског стандарда.