Влада Републике Србије Ана Бранабић, премијерка
Министарство финасија Синиша Мали, министар
Министарство просвете Ћорђе Милићевић, в.д. министар
Одсек за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић, помоћиик министра

 

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и Синдикат образовања Србије позивају вас на протестни заједнички отворени састанак републичких одбора сва три синдиката, испред Министарства финансија у уторак 4. јула у 14ч.

Упркос преговорима о продужетку и допуни републичког колективног уговора, које смо благовремено покренули, предусретљивости синдиката да одустане од разумних и скромних захтева који нису били по вољи овог министарства, те свим иницијативама које су долазили са наше стране, Министарство финансија није испупило обавезу коју има у оквиру своје надлежности – да благовремено обезбеди сагласност за продужење постојећег колективног уговора. Подсећамо, синдикати су договорили и анекс колективиог уговора, који ће запосленима донети нове погодности, али је претходно неопходно продужити постојећи колективни уговор који истиче у наредним недељама. Уколико колективни уговор не буде био продужен на време, те благовремено објављен у Службеном гласнику, између датума истека и датума продужења отвориће се период у коме постоји правна несигурност за све запослене у систему предшколског васпитања и образовања који неће моћи да остваре своја права која им по овом уговору припадала другим речима, уколико запослени у овом вакуму стекне услов за исплату јубиларне награде, једнократне помоћи поводом рођења члана породице, и слично, нико им не може гарантовати да ће наведена права успети да остваре. Сматрамо да је у тренутку када Влада говори о томе да је квалитет предшколског васпитања и образовања један од њених приоритета, те да улаже све напоре да унапреди положај запослсних и услове рада у овом систему, потпуно невероватно да Министарство финансија не може да нађе за сходно да извршава своју обавезу и благовремено уреди сву неопходну докумеитацију која је потребна за продужетак колективног уговора.

Овакво чињење, односно нечињење Министарства финансија није једини проблем већ је кап која је прелила чашу: за било шта што тражимо од државе и што нужно подразумева додатна средства, Министарство финансија има само један одговор, а то је „не може“! Сада видимо да такав одговор добијамо не само када тражимо да се систем унапреди, већ и када инсистирамо да се систем очува. Питање је ко даје право Министарству финансија да се овако понаша!

Заједнички протестни састанак републичких одбора и одбора предшколаца, три репрезентативна синдиката, Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независиост“ и Синдиката образовања Србије, посветићемо управо анализи рада Министарства финансија и томе колико оно помаже, односно одмаже унапређењу нашег положаја и радних права, али и квалитету предшколског васпитања и образовања све деце у Србији. Позивамо све чланове синдиката, запослене у предшколским установама, родитеље, јавност и медије да нам се придруже!

Такође позивамо одговорне из Министарства финасија да се обрате запосенима на скупу, изнесу разлоге овако ригидног става и мере које су предвидели да побољшају положај запосених у предшколским установама Србије.

 

Оверену и потписану верзију овог документа, као и пријаву најављеног скупа МУП-у Србије, можете преузети кликом на линк испод:

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ