ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ
АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСЕДНИЦА АНА БРНАБИЋ
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ
ВРШИЛАЦ ДУЖНОСТИ МИНИСТРА ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ

 

Прошло је месец дана од како смо вам упутили одлуку Републичког одбора Синдиката образовања Србије са захтевима и најавом штрајка и два месеца како смо вам упутили конкретне мере које треба предузети са циљем да се створе безбедни услови за рад у школама и превенира сваки облик насиља. У протеклом периоду не само да није одржан ни један састанак са репрезентативним синдикатима, већ се наставило са праксом игнорисања социјалног дијалога доношењем одлуке о ранијем прекиду школске године која је пореметила целокупан образовни процес у школама.

Најављена повећања зарада од 5,5% од септембарске плате (исплата у октобру) и 10% у децембру, нису довољна да се просечна плата у просвети доведе на ниво просечне плате у Републици Србији. Наш захтев је био да се ребалансом буџета, плате у просвети повећају за 30% и закључи Протокол о динамици повећања.

Такође, тражимо да се исправи дугогодишња неправда према просветним радницима и изједначи цена рада за све делатности, тако што ће се основица у високом образовању и студентском стандарду изједначити са основицом у предшколском, основном и средњем образовању и ученичком стандарду.

Лош материјални положај запослених у просвети резултира потпуном незаинтересованошћу младих за ове професије, што показује број студената који су уписали факултете који образују кадрове за просветна занимања (математика, физика, српски језик и друга). Не само што нам млади одлазе из земље, већ ускоро нећемо имати ни довољно квалификованих наставника у школама.

Након трагедије у ОШ Владислав Рибникар, сведоци смо чињенице да школе нису безбедна места за рад и да се морају предузети мере како би се повратила сигурност и ђака и запослених. Осим што је формиран Савет за борбу против вршњачког насиља, није донета ниједна конкретна мера. Још од децембра прошле године се најављује повећање броја психолога и педагога у школама, али до данас ништа конкретно није учињено. Правилници о критеријумима и стандардима за финансирање установа које обављају делатности основног и средњег образовања и васпитања нису измењени у том смислу. Као и ранијих година, можемо очекивати њихово доношење у време годишњих одмора, без консултација са синдикатима.

Синдикат образовања Србије је донео одлуку о штрајку и уколико не почну преговори нова школска година ће почети штрајком.

Из тог разлога, поново тражимо хитне преговоре у вези са нашим оправданим захтевима.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ