У складу са Закључком Владе РС (05 број: 02-3742/2019) о образовању Радне групе за предшколско образовање и васпитање молимо да се по хитном поступку решимо проблем полагања испита за лицеицу медицинских сестара васпитача, које су засновале радни однос у установи пре ступања на снагу Закона о предшколском васпитању и образовању.

Нанме Законом о изменама и допунама закона о основама система образовања и васпитања („Сл. гласник РС‘ бр. 10/19 од 15.02.2019. године) и то члановм 31. предвиђено је да изузетно од члана 144. став 1. Закона о основама система образовања и васпитања медицинска сестра која је засновала радни однос у установи пре ступања на снагу Закона о предшколском васпитању и образовању („Службени гласник РС”, бр. 18/10, 101/17 и 113/17 – др. закон), може да обавља васпитно-образовни рад у предшколској установи без лиценце.

Сматрамо да су овим чланом стављене у неравноправан положај (дискриминисане) медицинске сестре-васпитачи и медицинске сестре – педијатријског смера, поготово оне које су положиле стручни испит у оквиру Министарства здравља за мсдицинску сестру за рад у јасленим групама и које имају више од 25 година стажа, јер би исте биле принуђене да, пракгично, полажу испит за лиценцу два пута.

На основу наведеног тражимо да се у што краћем року на Радној групи за предшколско образовање и васпитање изиађе начин да се и медицинским сестрама-васпитачима и медицинским сестрама – педијатријског смера омогући исти третман у вези са лиценцом као и медицинским сестрама прописан чланом 31. Закона о изменама и допунама закона о основма система образовања и васпитања („Сл. гласник РС“ бр. 10/19 од 15.02.2019. године).