На седници Социјално-економског савета расправљало се о утврђивању минималне цене рада, а једна од главних тема била је материјални положај просветних радника. Одлучено је да председавајући Савета наредних годину дана буде Љубисав Орбовић, председник Савета самосталних синдиката Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је да је први закључак да је неопходно изградити дугорочну стратегију побољшања материјалног положаја запослених у просвети.

Указао је на то да већ озбиљно раде две групе, и то за предшколско и високо образовање.

„Осим редовних састанака, који се одржавају између представника репрезентативних синдиката просвете са министром просвете, биће одржавани и редовни састанци са председницом Владе Србије која посебно истиче значај образовања, његовог реформисања и побољшања материјалног статуса запослених у образовању“, додао је Селаковић.

Када је реч о минималној цени рада, навео је да се о овој теми на седници СЕС-а, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, разговарало на иницијативу два репрезентативна синдиката.

„Закључили смо неопходност покретања разговора радне групе за утврђивање минималне цене рада и да је потребно урадити све неопходне анализе када је реч о досадашњем кретању БДП-а и буџетских прихода и расхода у овој години“, рекао је Селаковић.

Додао је да је премијерка Брнабић изнела да је неопходно сагледати утицај драматичне промене минималца на запосленост и на повећавање сиве економије.

Према његовим речима од 2012. до 2023. године минималац је озбиљно повећан јер је 2012. износио 17.748 динара, а сада је 40.020 динара, што је за 125 одсто више, те да је поред тога повећана и покривеност минималне потрошачке корпе минимално зарадом.

„Минималац је 2012. године покривао само 59 одсто минималне потрошачке корпе, а сада покрива 87 одсто“, навео је Селаковић.

Додао је да минималац свакако није довољан, што, како је рекао, најбоље знају они који примају минималац али да јесте значајно побољшање у односу на пре 10 година.

Ненезић: Важна реформа образовања

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић је истакао да је из угла послодаваца веома важна реформа образовања и да се сада „кадрови образују у складу са наставничким и професорским кадром, а не потребама привреде“.

Према његовој оцени, важно је да се поправи материјални положај запослених у просвети, али да су послодавци незадовољни „какав кадар излази из школа“.

Председница Уједињеног гранског синдиката (УГС) Независност Чеданка Андрић је истакла да је УГС са Савезом самосталних синдиката Србије (СССС) поднео иницијативу да преговори око минималца почну раније, јер су у односу на лане промењени параметри који дефинишу минималац

„Данас је договорено да преговарачки тимови који су лане водили преговоре имају мандат свих нас да отворе нове преговоре што пре и да се са анализама нових параметара крене одмах јер ће тако бити боље дефинисана минимална цена рада“, рекла је Андрићева.

Додала је да су све учесници у данашњем раду СЕС-а сложили да је неодржива чињеница да је просек зарада у просвети за 9,1 одсто мањи од републичког просека.

Председница Гранског синдиката образовања у Савезу самосталних синдиката Србије (СССС) Валентина Илић је истакла да је сада коначно дошло време да се положај запослених у просвети побољша.

Како је навела, након вишедеценијског запуштања у просвети, сада нема довољно наставника јер се млади, због ниских плата у образовању, ретко опредељују за тај позив.

Председник синдиката образовања у УГС Независност Срђан Словић је истакао да синдикати дуго времена нису имали прилику да на тако високом нивоу у Влади Србије укажу на своје проблеме, као што су имали данас.

Као веома позитивно оценио је то што је, како је навео, премијерка прихватила да се овај проблем решава дугорочно.

ИЗВОР: РТС
ФОТО: printscreen