ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ
Александар Вучић

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председница Ана Брнабић

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

Поводом најављеног повећања плата у просвети, Синдикат образовања Србије захтева изједначавање основице за обрачун плата у високом образовању са основицом за обрачун плата у основном и средњем образовању и ученичком стандарду, те престанак дискриминације запослених у високом образовању у односу на њихове колеге у основном и средњем образовању. Посебни разлози за то су следећи:

  1. Како су коефицијенти за обрачун плата исти за одговарајуће категорије запослених у свим нивоима образовања, а основице за високо образовање битно мање (3.923,07 динара у односу на 4.312,53 динара за осново и средње), то доводи до неједнаког износа плата за категорије запослених које раде на истим пословима, са истим степеном стручне спреме, што представља дискриминацију запослених у установама чији је оснивач Република Србија.
  2. Чак осам категорија запослених у универзитетском образовању (укључујући и ону са петим степеном стручне спреме) има мању основну плату од минималне зараде, што значајно отежава запошљавање и селекцију ваннаставног кадра на високошколским установама.
  3. Чак шест категорија запослених у настави (укључујући и асистента доктора наука) има мање основне зараде од просечне плате за април 2023. године, што значајно отежава запошљавање, вођење кадровске политике, селекцију и обнављање наставног кадра на високошколским установама.
  4. Изједначавање основице неће нужно увећати и средства која се из буџета издвајају за плате запослених у високошколским установама, пошто се она већ годинама уплаћују у истом фиксном износу, али ће се створити правни основ за њихову расподелу на плате, те отклонити правна несигурност због различитих ставова Буџетске инспекције Министарства финансија и Државне ревизорске институције о могућности увећања плата.

Прихватањем захтева се неће само отклонити вишегодишња дискриминација, те део проблема у вези са запошљавањем, кадровском политиком и контролом пословања високошколских установа, већ и ублажити огромно незадовољство њихових запослених.

 

ПРЕДСЕДНИЦА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА
Проф. др Марина Миленковић

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ