ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

Овим путем вам указујемо на то да уочавамо појаву повреде законских процедура, од стране појединих установа образовања и васпитања, начињене у поступку расписивања конкурса за пријем у радни однос на неодређено време.

Наиме, поседујемо сазнања, да је одређени број установа образовања и васпитања са територије Јабланичког и Пчињског округа спровео процедуре расписивања конкурса за пријем у радни однос на неодређено време и извршио пријеме лица у радни однос на неодређено време на поједина радна места, доносећи одлуке о расписивању конкурса без претходно прибављене сагласности надлежне Радне подгрупе за праћење ангажовања запослених, те се тиме врше повреде одредаба чл.152. и 15З. Закона о основама система образовања и васпитања, као и  одредаба чл.5. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика. С друге стране, које су „заобишле“ законом предвиђену проседуру прибављања сагласности Радних подгрупа, прибавиле сагласност Комисије Владе РС да распишу конкурс за одређена радна места.

На поштовање напред цитираних прописа указује и само Министарство просвете,  које својим дописима према директорима основних и средњих школа, наглашава обавезу директора школа да пре расписивања конкурса прибаве сагласност надлежне Радне подгрупе, указујући истовремено на то да ће Школска управа и надлежна инспекција проверавати законитост одлука о расписивању конкурса. Међутим, у пракси, инспекцијски органи не показују спремност да контролишу законитост оваквих одлука и поступака.

Последњи пример за наведене неправилности је ОШ „Бранко Радичевић“ у Врању која је за радно место наставника разредне наставе добила сагласност Комисије Владе РС за расписивање конкурса за пријем у радни однос на неодређено време, а није учествовала у процедури прибављања сагласности за ово радно место пред Радном подгрупом ШУ Лесковац.

С тим у вези, тражимо реаговање Владе Републике Србије, Министарства просвете и других надлежних органа са циљем успостављања бољих системских механизама контроле у поступку прибављања сагласности за ново запошљавање и додатно ангажовање код корисника јавних средстава – установа образовања и васпитања, као и ефикаснији инспекцијски надзор и санкционисање због кршења напред цитираних прописа.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ