Савез самосталних синдиката Србије је под слоганом НАШ ЈЕ СТАВ ПОШТУЈТЕ УСТАВ, обележио Међународни дан рада скупом испред фабрике Јура у Лесковцу.

Менаџменту те јужнокорејске компаније, која је постала синоним за кршење радничких и синдикалних права, симболично је на капији остављен Устав и Закон о раду.

Тим гестом је поручено менаџменту те фабрике да проучи највиши правни акт државе у којој послује и Закон који регулише права и обавезе запослених и послодаваца.

СССС је поручио радницима Јуре да нису сами, да је највећа синдикална централа уз њих и да ће се, снажно и организовано, свим правним и другим средствима, борити против експлоатације и дискриминације.

Након окупљања на градском тргу, више од 1500 чланова из целе Србије, упутило се испред фабрике Јура, где је одржана централна манифестација.

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да се, за разлику од претходних година, када смо Први мај обележавали у Београду, сада Лесковац сам кандидовао за место окупљања.

Све већи степен бахатости и неодговорног понашања појединих страних послодавца према радницима и представнивима синдиката, сведочи о дивљем капитализму који је завладао овим просторима и од српског радника направио роба који нема никаква права.

Зато смо дошли овде да кажемо да не могу нашим колегама да раде шта хоће, да спроводе мобинг, забрањују синдикално организовање, већ да морају да поштују земљу у коју су дошли и њене законе”,истакао је Орбовић.

Према његовим речима, и у другим фабрикама, у Рачи и Нишу, радници имају пуно проблема са послодавцем, уз то радећи по 12 сати дневно, без надокнаде.

То је сада, нажалост, постала мустра другим послодавцима да се понашају слично, па чак и неки у јавном сектору покушавају да имитирају Јуру.

На скупу је поручено радницима да ће, где год буде било потребно у Србији, СССС бити тамо, како би их подржао и заштитио.