ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
МИНИСТАР СИНИША МАЛИ

 

Због неуређености, нетранспарентности и неправедности система плата запослених у јавном сектору, због одлагања примене Закона о систему плата за 2025. годину, сматрамо да држава није показала добру вољу да реално сагледа проблем запослених у образовању који су на граници опстанка.

Усвајањем Закона о буџету за 2022. годину и планираним повећањем плата од 7% за запослене у просвети, скрећемо пажњу да реалног повећања плата и нема ако узмемо у обзир пораст инфлације и пораст цена животних намирница и енергената од 20%, сасвим је сигурно да ће у 2022. години доћи до реалног смањења зарада.

Стога тражимо:

  1. Додатно повећање цене рада за све запослене у образовном систему за још 15% до краја 2022. године;
  2. Исплату Новогодишње награде за све запослене у систему образовања, од предшколског до високог, предвиђене колективним уговорима, због отежаних услова рада и преоптерећености у условима пандемије, до марта 2022. године;
  3. Изједначавање цене рада запослених у студентском стандарду и високом образовању са ценом рада у предшколском, основном и средњем образовању и ученичком стандарду;
  4. Исплату накнаде за топли оброк и регрес за све запослене у образовању;
  5. Омогућити запосленима у образовању повољније услове за куповину станова (модел као за војску и полицију и младе брачне парове).

Синдикат образовања Србије тражи хитан састанак, а уколико се не постигне договор у вези са наведеним захтевима, Синдикат образовања Србије ће предузети све методе синдикалне борбе, укључујући и штрајк.

ПРЕДСЕДНИЦА
мр Валентина Илић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ