ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
АНА БРНАБИЋ
МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
БРАНКО РУЖИЋ
МИНИСТАР ФИНАНСИЈА
СИНИША МАЛИ

 

Обраћамо Вам се у име запослених у студентском стандарду. Запослени у систему образовања налазе се на дну листе по примањима у јавном сектору, а запослени у студентском стандарду су на дну тог дна и дискриминисани су по више основа.

Структура запослених у овој делатности је таква да већину запослених, више од 80%,  чине радници са IV и нижим степеном стручне спреме.

Неравномерним повећањем минималне цене рада и основице за обрачун плата у јавном сектору дошли смо у ситуацију да сви запослени са IV и нижим степеном стручне спреме без обзира на опис посла, стручну спрему, одговорност и тежину послова који обављају, примају минималну зараду. Ако томе додамо и чињеницу да запослени у ученичком стандарду, који обављају исту делатност, имају већу цену рада поставља се питање зашто, када нам је послодавац исти. У прилогу Вам достављамо и мишљење Министарства просвете, науке и технолошког развоја у вези са за Предлогом закључка Владе којим се утврђују основице за обрачун и исплату плата запосленима.

Други вид дискриминације је везан за Уредбу о коефицијентима за обрачун и исплату плата у јавним службама. У нашем случају јако је битно да ли пружате услугу студентима Београдског универзитета или студентима било ког другог универзитета у Републици Србији. Разлика у коефицијентима је 30%. Сматрамо неоснованим ову чињеницу, јер обављамо исту делатност код истог послодавца. Узимајући у обзир да у установама студентског стандарда ради око 2000 запослених и да је трећина запослених у Студентском центру Београд а да трећину чине запослени са II степеном стручне спреме (за њих не би било додатних издвајања из буџета) сматрамо да решење ових проблема не изискује велика финансијска средства, а довело би у равноправан положај све запослене у овој делатности.

Због свега наведеног захтевамо хитан састанак како бисмо решили нагомилане проблеме у овој делатности, у супротном бићемо приморани и на друге видове синдикалне борбе да би скренули пажњу јавности на наше проблеме у чему би имали и подршку студената који су упознати са нашим проблемима.

 

Председница РО СОС
мр Валентина Илић

Председник одбора делатности ученичког и студентског стандарда
Данијел Ђорђевић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ