ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ
АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСЕДНИЦА АНА БРНАБИЋ

 

Поводом вашег обраћања јавности у коме сте се осврнули на све догађаје и мере како би се свеобухватно омогућили безбеднији услови рада у образовним установама и побољшао лош материјални положаја просветних радника, скрећемо пажњу на следеће.

Повећање зарада за просвету у овој години је неопходно, али сматрамо да укупно повећање зарада у просвети које сте навели, неће достићи републички просек у децембру, када се узме у обзир инфлација и раст зарада у реалном и јавном сектору.

У вези са тим, тражимо закључивање Протокола са прецизно утврђеним повећањима и динамиком исплате за 2023. годину.

Тражимо изједначавање цене рада у образовању, јер у систему образовања постоје три различите цене рада, па се повећање неће једнако одразити у свим сферама, од предшколског, основног, средњег, ученичког и студентског стандарда, до високог образовања.

Посебно указујемо на огромно незадовољство запослених у високом образовању, које у вашем излагању и детаљној анализи, нисте споменули, а имају најнижу цену рада у јавним делатностима.

Подсећамо вас да је Синдикат образовања Србије донео одлуку о штрајку на почетку школске године и да је неопходно хитно започети преговоре о нашим захтевима.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ