У оквирном плану активности Синдиката образовања Србије за 2023. годину који је усвојен на седници Републичког одбора у марту месецу, планирано је формирање Секције младих.

На основу одлуке о броју и саставу Секције младих, у Београду је 30. маја одржана конститутивна седница, на којој су верификовани мандати, изабрани председник и Извршни одбор Секције и усвојени основни документи Правила о раду и план активности.

Седници су присуствовали председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић, потпредседница др Марина Миленковић и чланица Председништва Биљана Благојевић.

Секција младих броји 30 чланова из свих региона и из свих делатности у образовању, до 35 година старости. За председника је изабран Милош Јанковић из Грађевинске школе у Београду, за потпредседницу Исидора Настић из Куле, а чланови Извршног одбора су, поред председника и потпредседнице и Јелена Петровић – Београд, Немања Николић – Ниш и Нина Палинкаш – Београд. Чланови Секције младих за период 2023/2026. године су и: Андреја Терзић – Сомбор, Александар Вујић – Шид, Наталија Драган – Иђош, Марица Филиповић – Нови Сад, Теодора Цванић – Нови Сад, Драган Рис – Нови Сад, Дијана Ђорђевић – Ниш, Деана Радојевић – Зајечар, Јелена Ђорђевић – Параћин, Мирјана Јездимировић – Шабац, Марко Стрика – Севојно (Ужице), Јована Алексов – Сурдулица, Јефимија Ђорђевић – Београд, Немања Ристовић – Лесковац, Иван Цветковић – Лесковац, Александар Стојановић – Средњево, Марија Јанић – Трстеник, Бојана Вељовић – Прокупље, Драгана Ђорђевић – Пирот, Енес Ануша – Нови Пазар, Немања Петровић – Уб, Ђорђе Петровић – Горња Трнава, Бојана Вуловић – Косовска Митровица, Стефан Лазић – Доња Гуштерица и Верица Виденов Живковић – Злот (Бор).

Колега Немања Ристовић из Лесковца је, као члан Секције младих Савеза самосталних синдиката Србије испред Синдиката образовања Србије, присуствовао семинарима у иностранству и информисао чланове Секције о искуствима и проблемима младих у свету. Он је истакао да су проблеми веома слични са нашим и да је суштина у томе што млади не показују интерес за синдикат, јер немају основна знања о улози и активностима синдиката.

План активности који је усвојила Секција се углавном односи на ширење структуре и укључивање што већег броја младих активиста у синдикални рад и подизање капацитета за њихово синдикално деловање. У складу са могућностима, у плану је обилазак одбора образовања на територији и разговори са њиховим представницима и представницима младих о локалним темама, потребама младих и могућностима, о заједничким активностима и акцијама. Помоћи младе синдикалце свуда и на сваком месту. Радити на њиховом информисању и оснаживању и даљем укључивању у органе синдиката. Секција ће покренути иницијативу о повећању броја младих у органима одлучивања синдиката и деловати на повећању публицитета и сарадњи са медијским кућама.

У циљу боље координације рада и протока информација формирана је и група на Вибер апликацији, преко које ће председник и Извршни одбор размењивати податке и информације о активностима у наредном периоду.

Након упознавања и представљања, чланови Секције су у отвореној дискусији наводили проблеме у својим срединама и уопште, у деловању синдиката, на којима треба радити, упознати младе са функцијом синдиката и дати решења за проблеме који се на њих односе.