вечерње НОВОСТИ

Најбољи ђаци на југу

Прелиминарни резултати мале матуре показали различит ниво знања. Раније управо у најуспешнијим општинама откривено преписивање

УЧЕНИЦИ из Рашког, Пчињског и Нишавског округа и ове године освојили су највише бодова на малој матури. Као и прошле године, Београд је остао на четвртом месту. У просеку, ученици су на сва три теста освојили 17,63 бода, што је за око пола бода више него прошле године, показују прелиминарни резултати. Јуче је почео рок за жалбе, које ако буду усвојене могу да подигну општи успех малих матураната.

Министар просвете Младен Шарчевић обелоданио је да је прошле године на око 30 одсто тестова у више региона било преправљања и поправљања тестова – трагова друге хемијске оловке или другог рукописа, који није дечји и обећао да ће ове године кренути у „лов на вештице“ и кажњавање оваквих појава. Да ли се на југу Србије и Рашкој преписивало или су ученици бриљирали на завршном испиту показаће анализа завршног испита, за коју је задужен Завод за вредновање квалитета образовања.

Њихова прошлогодишња анализа показала је да традиционално Пчињски, Нишавски округ и Град Београд бележе највећа постигнућа на завршном испиту.

– Пчињски и округ Рашки 2 – Нови Пазар имају високе скорове на свим тестовима, а посебно када се ради о комбинованом тесту. Добијени резултати су неочекивани, јер је највећи број општина из ових округа део неразвијених или девастираних подручја – наведено је у овој анализи. – Ови резултати нису новост, јер се поједине школе из ових округа сваке године налазе у узорку за контролу квалитета оцењивања на испиту, а анализе указују на постојање нерегуларности током дежурстава и прегледања тестова.

Ове године, ученици су најбоље урадити тест из српског, односно матерњег језика, где су у просеку освојили 6,64 бода, што је нешто више него прошле године. Из математике су просечно освојили 5,35, док је то прошле године било 4,27 бодова, тако да су је овде разлика више од једног бода. На комбинованом тесту ученици су просечно имали 5,64 и ту су једино покварили резултат у односу на прошлу годину, када су забележили просечних 6,28 од максималних десет бодова. Томе је, процењује се, допринело пет варијанти теста, са истим питањима али различитим распоредом, што је спречило преписивање.

– У бази за полагање завршног испита имамо 70.369 ученика, који су завршили ове године или неке од последњих шест година, а да притом нису полагали у међувремену. Ту су и ученици који су основну школу завршили у Републици Српској, они који су полагали по индивидуалним образовним плановима или на Брајевом писму – објашњава за „Новости“ Славица Јашић из Министарства просвете. – У првом кругу завршни испит полагало је 69.306 ученика, а око хиљаду ће своје право моћи да искористи у августу, у другом кругу. Многи од њих нису изашли из оправданих разлога, рецимо због болести или зато што прво морају да полажу поправни испит.

УСЛОВ ЗА ЧЕТВРТИ СТЕПЕН

УКУПНО 65.031 ученик освојио је ове године више од 50 бодова, у збиру са мале матуре и оцена из школе, и тиме стекао право на четворогодишње школовање. То је око стотину мање него прошле године. Укупно 4.275 малих матураната мораће да изабере неки од трогодишњих профила, јер имају мање од 50 бодова.