РТС

Министарство наводи да је на последњој седници Владе одлучено да је неопходно урадити додатне финансијске анализе током следеће године, како би успостављање платних разреда дало пун ефекат од самог почетка своје примене, почетком 2020. године.

„Оваква одлука пре свега почива на уважавању свих потреба запослених јавних служби, а не угрожавајући достигнуту фискалну стабилност“, наводе из министарства.

Објашњавају да реформа подразумева промене из корена у одређивању плате, напредовања по учинку и обезбеђивању транспарентније и фер расподеле зарада и додају да су, будући да је у протеклом периоду реформа изазвала велику пажњу и заинтересованост јавних служби у жељи да поправе њихов положај, почели и финансијске анализе договорених поступака.

Министарство у саопштењу додаје и да је реформа система плата изузетно важан процес који треба да уреди систем плата и радних односа свих запослених у јавној управи, како би се коначно знало ко, колико и за који посао треба да заради, а да се притом обезбеди боље управљање и кадровима и јавним финансијама.

Током целог процеса, како наводе, Влада Србије је укључивала све синдикате, стручну и заинтересовану јавност у циљу проналажења најбољег решења.