Увек присутни: одавање почасти, предузимање акције

Пандемија COVID 19 узела је оргоман данак у образовању. Школе су затваране, пропуштено је много тога што су ђаци требали да науче, а борбу са вирусом изгубили су и небројени просветни радници, чланови синдиката и вође наше професије. Губици су запањујући – свакодневно стижу обавештења из целог света о колегама које нису више са нама.

Смрт једног просветног радника трагедија је за њихову породицу, ученике и заједницу. Смрт толиког броја просветних радника широм света има апсолутно погубан утицај на професију и образовање у целини.

Споменица у част наставника

Уочи овогодишњег Светског дана наставника, који се обележава 5. октобра, Интернационала образовања је покренула меморијалну веб страницу у част и сећање на колеге које смо изгубили www.teacherscovidmemorial.org

Интернационала образовања позива на посету ове странице, како би имена преминулих колега и њихова посвећеност послу остали запамћени.

Петог октобра Интернационала образовања ће бити домаћин глобалног догађаја одавања почасти у њихову част и обавезивања да ће њихова мисија бити настављена и док се организујемо ради бољих услова рада и једнакости у доступности вакцина.

Игор Димић

Синдикат образовања Србије прикупља податке и прати информације о броју наших колега који су се заразили и оних који ову болест нису нису преживели – оних који су радили свој посао с преданошћу, ентузијазмом и професионалношћу.

Један од колега који је изгубио битку са вирусом Игор Димић (1970 – 2021), био је директор ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Свилајнцу, сарадник и колега којег је уважавао цео колектив.

Поводом његове смрти на Фацебоок профилу Школе је записано:

„Велики људи не умиру, јер иза њих остају њихова дела. Остаће упамћен као визионар, који је многе своје идеје и планове реализовао заједно с нама, с циљем да наша школа буде за пример, престижна и најбоља у Србији. Својим активним залагањем и посвећеним прегалаштвом дао је изузетан допринос унапређењу квалитета рада наше установе. Његово знање, енергија и ентузијазам уткани су у многе пројекте који су успешно спроведени у дело, а који су омогућили развој и напредак школе. Оставио нам је у аманет да наставимо тамо где је он стао, да својим радом и ангажовањем чувамо углед и унапређујемо друштвени статус наше реномиране образовно-васпитне установе. Захвални смо му за све што је учинио за нас и скрхани због ненадокнадивог губитка.

Оставио си неизбрисив траг. Никада те нећемо заборавити. Почивај у миру, наш вољени Зиги.