ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПКУ ЗА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ДОМОВЕ УЧЕНИКА

 

            Данас су у Министарству просвете, науке и технолошког развоја почели преговори о новом ПКУ за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика. Састанку су поред представника репрезентативних синдиката присуствовали Анамарија Вичек државни секретар у МПНТР, Јесенка Чворо из Министарства за рад, Ивана Милинковић из МДУЛС, Марина Хасановић из МПНТР и представници Министарства финансија.

            У име Синдиката образовања Србије састанку су присуствовали председница мр Валентина Илић и Раде Ерцег члан Републичког одбора и Комисије за ПКУ за основне и средње школе и домове ученика.

            Ставови Министарства просвете су да је у постојећем ПКУ спорно дефинисање бодовања, превоз, права синдикалних представника, рад Комисије за тумачење ПКУ и нека правно терминолошка питања, а оно што је ново као предлог нашег синдиката је дефинисање регреса, топлог оброка, новогодишње награде и накнаде за радни стаж.

            Предлог закона о запосленима у јавним службама улази у процедуру у децембру месецу и до његовог ступања на снагу ПКУ мора да се усагласи са овим законом и са Законом о основама система образовања и васпитања.

            Утврђена је динамика наредних састанака односно да ће се састанци одржавати на десетак дана. Синдикат образовања Србије ће представљати чланови Комисије за ПКУ које је изабрао Републички одбор.