Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su danas da će, ukoliko Vlada Srbije ne ispuni u potpunosti ranije potpisan protokol, 16. septembra organizovati protest širom Srbije.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić rekla je novinarima ispred zgrade vlade da će prve dve nedelje raditi uobičajno, kako bi trebalo da počne svaka školska godina.

Ona je navela da su tih 14 dana rok vladi da pozove predstavnike sindikata na pregovore.

„Ostanu li nemi, očekuje nas buran oktobar, sve dok ne budemo uspešno izvršili uticaj na vladu da nas shvati ozbiljno pre donošenja budžeta“, poručila je Mirjana Gašić.

Četiri reprezentativna sindikata su na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije upitali zbog čega Vlada ne želi da isputni obaveze i potpisanog protokola.

„Pre ravno 11 meseci potpisali smo sa odgovornim ljudima jedan dokument koji se zove Protokol. Ono što nam je saopšteno jeste da država nema para da ispoštuje da se krajem 2024. plate početnika nastavnika nakon toga procentualno izjednače sa republičkim prosekom. Plata iznosi 86.000, republički prosek je 96.000“, rekao je Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić upitala je šta znači najavljeno dvocifreno povećanje plate zaposlenima u prosveti.

„Samo će nekima biti povećane plate, citiram, ‘dvocifreno za 50 posto više u odnosu na ostale’. Šta to znači? Mi smo prošle godine imali 57 posto veće povećanje u odnosu na ostale, pa nismo uspeli da dođemo do nekog proseka“.

Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su da će, ukoliko Vlada ne ispuni obaveze iz potpisanog protokola, organizovati obustavu rada i protest širom Srbije 16. septembra.

„Ono što sindikati složno jedinstveno i masovno 16. septembra najavljujemo obustavu rada i proteste po svim gradovima i školskim upravama u Srbiji“, poručila je Valentina Ilić.

IZVOR: EURONEWS
FOTO: PROFYMEDIA