Prosvetni Sindikati su najavili obustavu rada 16. septembra i proteste u gradovima širom Srbije. Kao razlog navode neispunjena obećanja Vlade

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja najavila su za 16. septembar obustavu rada i proteste u svim gradovima Srbije.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da dnevnice prosvetnih radnika treba da budu uplaćene u fond za lečenje obolelih od retkih bolesti ukoliko protiv njih budu preduzete represivne mere, prenosi Danas.

Na konferenciji za medije ispred Vlade Srbije predstavnici sindikata su ponovili da su razočarani, jer Vlada nije ispunila ono što je obećala i što je potpisano u protokolu 2023. – da početna plata nastavnika bude jednaka prosečnoj zaradi u Republici Srbiji.

Sindikati su rekli da će pozvati kolege na burnu reakciju i kada bude usvajan budžet, jer da je “doteralo do duvara”, kao i da Vlada Srbije ima rok od 14 dana da revidira svoju odluku.

„Kada se bude usvajao budžet, tada će naše reakcije biti najžešće“, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izvor: VREME
Foto: A. Anđić