Sarajevo, 30.9.2024. godine
Sindikat obrazovanja Srbije

Predmet: Podrška

 

Poštovana predsjednice llić, poštovane kolegice i kolege,

još jedan 5. oktobar je pred nama. Uputit će nam čestitke, između ostalih, ministri, premijeri, gradonačelnici. I reći će nam da je naša uloga u društvu od posebnog značaja, ponovit će, po ko zna koji put, da je obrazovanje na vrhu ljestvice prioriteta, da je naš poziv jedan od najtežih i najplemenitijih i da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost. 1 sve tojetačno. A onda će svojim gestama pokazati da su ovo samo fraze i da se na nas gleda kao na „najveće potrošače“ i ne shvata daje ulaganje u obrazovanje i ulaganje u naš status.

U jednom našem kantonu. Hercegovačko-neretvanskom, traje borba slična borbi u Republici Srbiji. Nakon što smo započeli generalni štrajk 04.09. Sud je donio Rješenje o privremenoj zabrani, u međuvremenu je odbio naš prigovor i sada smo u iščekivanju pravomoćne presude. U sedmici kada se obilježava Svjetski dan nastavnika sa motom „Cijenite glas nastavnika“ i mi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dižemo glas organizirajući štrajk upozorenja i protestnu šetnju. I zamislite, to će se desiti u srijedu. 02.10. u 12 sati, u isto vrijeme kada to planiraju i vaši sindikati, kojih je. gledajte simboliku, isto četiri kao i kod nas. Valjda su se ove podudarnosti desile zbog toga što se nalazimo u sličnom položaju, obespravljeni, potplaćeni i od vlasti najčešće ignorisani. I vaša i naša borba je borba za dostojanstvo, prije svega. Žalosti činjenica da se prosvjetni radnici moraju boriti da se izjednače sa prosječnom platom, žalosti što se ne razumije koliko smo bitni za jedno normalno i zdravo društvo.

Iako kilometrima udaljeni, u srijedu ćemo biti zajedno u Beogradu i Mostaru, zajedno u mislima, zajedno u borbi za naša prava i za bolje i pravednije društvo.

Drage kolegice i kolege, koristimo ovu priliku da vam čestitamo Svjetski dan nastavnika i poželimo da vaša i naša borba ubrzo urode rezultatima koje priželjkujemo.

Zajedno smo jači!

Predsjednica
Edina Čomić

 

PREUZMITE PISMO PODRŠKE