Представници сва четири репрезентативна синдиката просветних радника упутили су позив колегама, родитељима, академској заједници, али и целој јавности да им се прикључе на протесту који ће организовати 26. септембра у Београду.

Заједнички протест под називом „Борба за квалитетно образовање у Србији“ почеће окупљањем у подне испред Скупштине Србије, а потом је планирана шетња до Владе, где ће организатори предати захтеве и затражити пријем представника синдиката.

У позиву на протест синдикати констатују да социјални дијалог не постоји дуги низ година, да надлежни одбијају или игноришу захтеве синдиката за изједначавање просечне плате запослених у образовању са просеком плата у Републици, као и решавање проблема обимне документације у школама.

Кажу и да наставници и сви запослени у јавном образовном систему све мање обављају васпитну фукцију, а више административну и формалну, те да се врши дискриминација у просветном систему над делом запослених који чине неодвојиву компоненту квалитетног образовања у Србији.

Протест организују Синдикат образовања Србије, ГСПРС „Независност“, Синдикат радника у просвети Србије и Унија синдиката просветних радника Србије.

 

ИЗВОР: DANAS
ФОТО: Beta/Milan Obradović