Процедурални пропуст током дисциплинског поступка, који је вођен против ученика Техничке школе у Трстенику због малтретирања професорке енглеског језика, направила је управа школе, каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.

Због тих пропуста у школу су враћена двојица од тројице ученика који су понижавали професорку, измакли јој столицу на часу и све то снимали мобичним телефоном и качили на друштвене мреже.

Илић је за Еуронеwс Србија рекла да је директор школе био у обавези да у дисциплинском поступку ангажује психолога, педагога, центар за социјални рад и да се појача васпитни рад са том децом.

„Директор је требао на основу њиховог извештаја да на наставничком већу стави на гласање предлог о искључењу из школе ученика због угрожавања професоркиног интегритета. Тај део поступка је прескочен. Оно што је просветна инспекција утврдила то је пропуст управе школе, директора школе и секретара школе“, рекла је Илић.

Због тога су, како је навела, двојица ученика враћени у школу, док се трећи сам исписао у току дисциплинског поступка.

Илић: Стручне службе даће своје мишљење

„Они су враћени у наставу, они су у поступку појачаног рада. Претпостављам да ће стручне службе дати своје мишљење. То су ученици треће године, завршног разреда и њима се у мају завршава настава. Док прођу кроз тај програм претпостављам да ће завршити школу“, истакла је она.

То што ће ученици проћи некажњено сматра да се шаље лоша порука, јер није Трстеник усамљен случај где су наставници били изложени малтретирању ученика, али и родитеља.

Физичко, психичко, али и дигитално насиље

Иначе, инцидент у Техничкој школи у Трстенику догодио се 9. новембра када је ученик трећег разреда на часу енглеског језика пришао професорки са леђа и измакао јој столицу. Наставница је пала на под, а све су то снимао други ученик, док је трећи качио на друштвене мреже.

Тако је професорка доживела физичко, психичко, али и дигитално насиље.

Инцидент се догодио у поподневној смени, а како нам је професорка тада рекла у првом моменту није ни била свесна шта јој се догодило. Тек када је видела снимак схватила је размере инцидента. Тог дана завршила је у Хитној помоћи.

Већ наредног дана управа школе покренула је дисциплински поступак против тројице ученика. Дисциплинска комисија предложила је наставничком већу да то буде искључење из школе. У међувремену док је дисциплински поступак трајао један од дечака се исписао из школе, те су искључена двојица.

 

ИЗВОР: EURONEWS SRBIJA