OTVARANJE ETUCE REGIONALNE KONFERENCIJE 2016
 
29. novembar 2016
 
ETUCE Regionalna Konferencija 2016 otvara svoja vrata u Beogradu, Srbija, od 6 do 8. decembra 2016. godine. Oko 320 delegata i posmatrača iz 131 sindikata obrazovanja iz 48 evropskih zemalja, koji predstavljaju više od 11 miliona nastavnika i nastavnog osoblja širom Evrope, okupljaju se na ETUCE Konferenciji sa obećanjem „Jačanje sindikata obrazovanja za promociju kvalitetnog obrazovanja“.
Svečano otvaranje skupa će se održati 6. decembra. Suzan Hopgud, predsednica Internacionale obrazovanja, Fred van Leven, generalni sekretar Internacionale obrazovanja, Mladen Šarčević, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Tibor Navračič, Evropski Komesar za obrazovanje i kulturu, Montserat Mir Roka, ETUC konfederalni sekretar i Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, poželeće dobrodošlicu sindikalistima iz obrazovanja iz cele Evrope, pre no što se krene sa radom stvaranja okvira za novi kurs evropskog sindikalnog pokreta u obrazovanju u vreme radikalnih ekonomskih i društvenih promena i krupnih izazova.
„Jedinstvo među nastavnicima i nastavnim osobljem je preduslov za uspešno suočavanje sa izazovima koje je ekonomska kriza neizbežno donela, kao što je smanjivanje investiranja, slabljenje socijalnog dijaloga i jačanje desničarskog radikalizma i fundamentalizma“, rekao je Martin Remer, raniji ETUCE generalni sekretar od 2002 do 2010. i ETUCE Evropski direktor 2010–2016.
„ETUCE Konferencija će učvrstiti princip da smo mi, ETUCE i Internacionala obrazovanja, u prvim redovima za osiguranje solidarnosti među prosvetnim radnicima i da ćemo garantovati da se obrazovanje smatra ključnim za budućnost Evrope, da se pojača socijalna pravda i  tolerancija, da se gradi veće poštovanje ljudskih prava i učvrste i produbljuju zdravije demokratije, koje neće postati žrtve ekonomskih, lobističkih i poslovnih interesa“.
Novi ETUCE predsednik i šest potpredsednika, kao i novi tim ETUCE Komiteta, biće izabrani da vode ETUCE u narednom periodu 2016–2020. Zajedno sa novim Evropskim direktorom, izabrani tim će imati veliku odgovornost za novi pravac sindikalizma u obrazovanju u Evropi, u skladu sa prioritetima i politikama Internacionale obrazovanja, koje su usvojene na Kongresu Internacionale obrazovanja 2015 u Otavi, Kanada.
Tokom tri dana, Internacionala obrazovanja i partnerske organizacije ETUCE, kao što je Evropska federacija poslodavaca u obrazovanju (EFEE) i Evropska konfederacija sindikata (ETUC) će doprineti radu Evropske regionalne konferencije ETUCE.
Sastanak mreže zemalja Centralne i Istočne Evrope i serija radionica, na kojima će se raspravljati o izazovima nastavničke profesije,održaće se 5. decembra, pre ceremonije zvaničnog otvaranja.
Radionice će dotaći ključna  pitanja za kvalitet obrazovanja i nastavniĉku profesiju, kao što je: jednakost i migracije, kontinuirani profesionalni razvoj, evropski socijalni dijalog ispecifične izazove po sektorima – u predškolskom vaspitanju i obrazovanju i  visokom obrazovanju i istraživanju.
Praktične informacije možete naći na adresi:
www.conference2016.csee-etuce.org
Za akreditaciju medija, molimo da kontaktirate: