U nedelji za nama jedan nastavnik iz Bačke Palanke brutalno je pretučen od strane bivšeg učenika, a drugi je nakon što je pokušao da spreči tuču na humanitarnom turniru gimnazijalaca u Beogradu zadobio teške telesne povrede i završio u bolnici. Kolege prosvetni radnici u četvrtak su protestovali ispred Vlade Srbije, a u štrajku je prema navodima Unije Sindikata bilo oko 700 škola, dok je na jednom od transparenata pisalo „Dokle više?“.

Zahtev prosvetnih radnika da se napad na zaposlene u prosveti tretira kao napad na adokate usvojen je na sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata u prosveti, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanovic i ministarke pravde Maje Popović.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) u gostovanju u emisiji „Hajde da razgovaramo“ rekla je da je na pomenutom sastanku odmah na početku ponuđeno rešenje, a to je da se odmah sa radom na posebnoj zakonskoj odredbi koja će zaštititi sve zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu od sličnih situacija koje se sve češće dešavaju u poslednje dve godine.

Ona je pojasnila šta će tačno značiti odredba zakona koja će ih štititi kao advokate u slučaju napada.

„Status službenog lica je formalno procurila vest. Tražili smo da svaki zaposleni u školi – od nastavnika, preko tetkica, pa do domara budu zakonski zaštićeni, tačnije da se promeni krivični zakon. U njemu imate član 336v koji jasno definiše krivičnu odgovornost ako se napadne advokat ili član njegove porodice gde su propisane kazne od nekoliko meseci do nekoliko godina zatvora“, objasnila je Ilić za „Euronews Srbija“.

Premda da deca do 14 godina ne mogu krivično odgovarati, mogu njihovi roditelji, zbog čega bi strože kazne trebalo da budu upozorenje za njih.

„Na osnovu našeg jučerašnjeg dogovora da se pod hitno krene u izmenu krivičnog zakonika, tako da će se napad na zaposlenog u vaspitno-obrazovnoj ustanovi zvanično tretirati kao krivično delo i da mogu odgovarati njihovi roditelji. Mislim da je to veoma značajan pomak“, rekla je.

Kako kaže, sindikati su svesni toga da svaka izmena zakona zahteva javnu raspravu, kao i da se on mora upoboditi sa evropskim krivičnim zakonodavstvom, ali i da će proći neko vreme dok izmene ne budu usvojene.

„Jako je važno da roditelji budu svesni da nastavnik ne sme ni verbalno, ni fizički, a ni na društvenim mrežama da se omalovažava, da se ruši njegov ugled i dostojanstvo. Prvi korak koji smo sindikati napravili da se pomerimo sa mrtve tačke“, dodaje.

Međutim, kako je došlo do toga da nastavnici u školama i u školskim dvoritišma strahuju od učenika i šta treba da se dogodi kako bi se ovoj profesiji vratilo dostojanstvo, pogledajte u emisiji „Hajde da razgovaramo“.

Hajde da razgovaramo 

 

Izvor: EURONEWS SRBIJA